Arthur Nebe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Arthur Nebe i 1942

Arthur Nebe (født 13. november 1894, død antakelig 21. mars 1945) var SS-Gruppenführer og leder for Kripo fra 1933 til 1945.

Bakgrunn, utdannelse og yrke[rediger | rediger kilde]

Arthur Nebe var sønn av en skolelærer. Han meldte seg frivillig som soldat i den første verdenskrig. I mellomkrigstiden fikk han jobb i kriminalpolitiet og klatret raskt i gradene. Nebe var en profesjonell politimann og forfatter av et autoritativt verk om kriminologi. Han ble medlem av NSDAP og SS i juli 1931. Noen måneder senere ble han også medlem av SA.

Før nazistene tok makten, var Nebe deres mann i Berlins kriminalpoliti. Han hadde nære forbindelser med SS-gruppen ledet av Kurt Daluege, som i april 1933 anbefalte at Nebe skulle bli leder av Kripo. Nebe ble nå gitt i oppgave å reorganisere kriminalpolitiet i Det tredje riket. Som leder av Kripo og som høytstående Gestapo-offiser, spilte Nebe en viktig rolle i etableringen av det totalitære naziregimet. I september 1939 ble han leder for Amt V av RSHA.

Holocaust[rediger | rediger kilde]

Nebe ble forfemmet til SS-Gruppenführer og gitt kommanoen av Einsatzgruppe B mellom juni og november 1941. Einsatzgruppe B var en utryddelsesenhet med hovedkvarter i Minsk i Hviterussland som også dekket Moskva-fronten. I løpet av tiden juni-november 1941 drepte Nebes gruppe rundt 46 000 jøder. Da Heinrich Himmler besøkte Nebe i Minsk i juli 1945, gav han Nebe ordre om å finne nye drapsmetoder. Etter krigen ble det i Nebes leilighet funnet en amatørfilm som viste drap i gasskammer ved hjelp av eksos.

Det er blitt antydet at Nebe ikke var personlig ansvarlig for drapene utført av hans gruppe siden han allerede da var trukket inn i konspirasjonen mot Hitler via oberst Oster. Imidlertid er det vanskelig å tro på Nebes angivelige forakt for massemyrderiene siden man har brev fra ham datert 28 juni 1944 der han anbefaler bruk av «assosiale bastarder» (det vil si sigøynere) fra Auschwitz til medisinske eksperimenter som blant annet involverte drikking av havvann.

Slutten på krigen[rediger | rediger kilde]

Nebe var involvert i kuppforsøket (Operasjon Valkyrie) mot Hitler i juli 1944. Selv om han ikke var under mistanke, valgte han å gå i dekning på sin øy i Wannsee og ble der forådt av en tidligere elskerinne. I henhold til offisielle arkiver, ble Nebe henrettet i Berlin 21. mars 1945. På den annen side er han rapportert sett i Torino, Italia i september 1956. Han skal også angivelig ha arbeidet sammen med SS-offiseren Otto Skorzeny i Irland vinteren 1960. En jødisk kommandogruppe klarte imidlertid ikke å lokalisere ham da de kom til stedet.