Arnt Bækholt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arnt Bækholt
Født9. apr. 1926Rediger på Wikidata
Oslo
Død20. nov. 2006Rediger på Wikidata (80 år)
Stavanger
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
PartiSosialistisk Venstreparti
Norges Kommunistiske Parti
Sosialistisk Folkeparti
NasjonalitetNorge

Arnt Bækholt (født 9. april 1926 i Oslo, død 20. november 2006 i Stavanger) var en norsk politiker og fagforeningsmann.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Arnt Bækholt vokste opp i små kår i en familie med rot i arbeiderklassen, hvor moren fødte 11 barn. Under krigen var han aktivt med i motstandskampen. Han ble arrestert flere ganger, og ved fredsslutningen i 1945 var han i norsk politiuniform som 19-åring.

Etter verneplikten ble han medlem av Hasle Kommunistiske Ungdomsforbund, etter hvert fikk han flere tillitsverv og blei sekretær i Oslo og Akershus NKU. Han ble ekskludert fra Norges Kommunistiske Parti etter indre stridigheter i 1949. Seinere flyttet han til Stavanger hvor han ble brannkonstabel. Han giftet seg med Ingeborg Marie Bækholt, født Hansen, i 1950.

Arnt Bækholt døde etter en operasjon den 20. november 2006

Politikk[rediger | rediger kilde]

På 1950-tallet var det for ham et spørsmål om å melde seg inn i Arbeiderpartiet, men for ham sto APs NATO-politikk, atompolitikken og Håkon Lies holdninger til McCartys politikk i veien for dette. Sammen med kona Ingeborg Bækholt blei han istedenfor aktiv i fredsarbeid, som brubygger mellom øst og vest, og i motstand mot atomvåpen-utplassering i Norge.

Han var med å starte Sosialistisk folkeparti (SF) i 1961 og ble senere politiker for partiet Sosialistisk venstreparti (SV). I lokalpolitikken i Stavanger var han aktiv i hele 1960-tallet, valgt til kommunestyremedlem i 1963. Bækholt var med i finansutvalg og formannskap. Til stortingsvalget i 1969 sto han på SF-lista, men kom ikke inn.

Sosialistisk Valgforbund fikk sin forløper i Stavanger i 1971 med samarbeid mellom SF og NKP, uavhengige sosialister og kristne sosialister fra Misjonsskolen. De blei representert i bystyret ved kommunevalget i 1971. Ekteparet Bækholt var aktive i denne prosessen. Fra da av aktiviserte han seg mer i fagbevegelsen. Etter hvert fikk han permanent jobb i Norsk Kommuneforbund. Arnt Bækholt ble nestleder av Norsk Kommuneforbund.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]