Arnstein Hammershaug

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arnstein Hammershaug
Født20. mai 1965Rediger på Wikidata (58 år)
Lillehammer
BeskjeftigelseFotballspiller, sanger, musiker, gitarist Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Arnstein Hammershaug (født 20. mai 1965 i Lillehammer) er en norsk fotballspiller, fotballtrener, sanger, gitarist og låtskriver. Han står bak flere cd-utgivelser og musikalske prosjekter, både som solo-artist og som frontfigur i bandet AdamCain. Hammershaug har også en lengre toppfotballkarriere bak seg, som spiller i klubbene Faaberg og Frigg Oslo, og som hovedtrener i Faaberg i 2. divisjon (1991 og 1997).

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hammershaug vokste opp på Fåberg ved Lillehammer. Fotballkarrieren utspilte seg i Faaberg og Frigg/Oslo, og han spilte en semifinale og to kvartfinaler i NM. Da Faaberg i 1985 spilte uavgjort (3-3) mot VålerengaBislett i Norgesmesterskapets semifinale scoret Hammershaug et av målene, og ga dermed Faaberg ledelsen 2-0 midt i 1. omgang. Hammershaug scoret også for Faaberg i kvartfinalen i 1989, der laget tapte 2-3 hjemme for Viking. Han la opp i 1995, og gikk da over til å arbeide mer med musikk.

Arnstein Hammershaug skrev selv låter og opptrådte i små klubber. Han tok etter hvert artistnavnet Adam Cain, og musikken dreiet til mer eksperimentell rock med samfunnsorienterte tekster. I 2001 dannet han sammen med Sivertsen og Fuglset bandet AdamCain, som i 2007 tok en pause på ubestemt tid.

I 2007 regisserte og satte Hammershaug opp forestillingen «Four C'sons In One Night» i Kulturhuset Banken på Lillehammer. Forestillingen var en musikalsk, poetisk og multimedial hyllest til Johnny Cash, Leonard Cohen og Nick Cave i anledning førstnevntes 75-års fødselsdag og sistnevntes 50-årsdag. Ensemblet som fremførte forestillingen besto av musikere fra Innlandet, og den gikk for flere fulle hus. Til tross for flere tilbud om å ta forestillingen ut av byen, takket ensemblet nei og la ned prosjektet.

AdamCain[rediger | rediger kilde]

I 2000 møtte Hammershaug gitarist og låtskriver Kim Sivertsen fra Oslo, og sammen med Sølve Fuglset ble bandet AdamCain opprettet i 2001. Besetningen vekslet de neste to årene på grunn av uenighet om hvilken retning bandet skulle ta musikalsk sett. Mot slutten av 2003 fikk AdamCain den endelige besetningen, som etter hvert utga to plater.

Besetningen bestod av Arnstein Hammershaug gitar/sang, Espen Nicolaysen gitar, Ole Wattne trommer, Sølve Fuglset keyboards og Lars P. Mathisrud bass. I 2005 ble bandet kåret til innlandets mest populære band og mottok Exact-prisen. Etter at bandet hadde opptrådt på flere festivaler og konserter og utgitt to plater, tok det i 2007 en pause på ubestemt tid. På radio ble blant annet låtene «Stay» og «A Place Called The Original Sin» betingede hit'er.

Musikalsk sett befant AdamCain seg et sted mellom tradisjonell amerikansk roots-rock, americana og blåserbasert australsk protestrock. Bandet opptrådte gjentatte ganger til veldedige formål, blant annet for Frelsesarmèen.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

  • No Stone Unturned (med AdamCain) – 2004
  • The Monkey's Raincoat (med AdamCain) – 2006
  • Langsomme dager solo-EP) – 2008
  • Langsomme dager (soloalbum) - 2009
  • Og livet lever (soloalbum) - 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]