Arne Lofthus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arne Lofthus
Født23. september 1881
Bergen
Død16. mai 1962 (80 år)
København
BeskjeftigelseKunstmaler Rediger på Wikidata
Utdannet vedBergen Katedralskole
FarOlav Lofthus
BarnOlav Hast
NasjonalitetNorsk/dansk
Aktive år19011962
FeltMaler
UtdannelseUndervisning ved Kristian Zahrtmanns malerskole i København og Paris
Elev avHolger Grønvold, Kristian Zahrtmann

Arne Wallem Lofthus (født 23. september 1881, død 16. mai 1962) var en norsk/dansk maler.

Lofthus var sønn av den norske redaktøren og høyskolemannen Olav Lofthus. Han ville opprinnelig bli arkitekt og etter å ha avsluttet sin skolegang ved Bergen katedralskole arbeidet han et år på et arkitektkontor. Deretter reiste han til København, hvor han var elev på Teknisk Skole 1899–1901.

I 1901 kom Arne Lofthus i forbindelse med Joakim Skovgaard og ble en av hans medarbeidere ved freskoutsmykkingen av Viborg domkirke. Dette samarbeidet varte frem til 1906, og i løpet av tiden i Viborg malte Lofthus også et portrett i freskoteknikk av Joakim Skovgaard. Dette bildet er hengt opp i domkirken.

I årene 1902–03 studerte Lofthus ved Kristian Zahrtmanns Kunstnernes Frie Studieskoler i København og i 1907 debuterte han på Den Frie Udstilling.

Lofthus malte landskaper, interiør, stilleben, blomstermotiver og portretter, ofte i avdempede farver. Han har særlig blitt kjent for sin bruk av freskoteknikken, men han malte også i olje og akvarell og tegnet med kull. Hans bilder blir ofte regnet til impresjonismens forlengelse.

I 1907–08 studerte Lofthus i Paris.

I 1909 giftet han seg med en dansk kvinne og fra 1915 var han fast bosatt i København. Han hadde fortsat nære forbindelser til hjemlandet. Han stilte ut i Norge og malte gjerne norske motiver, ikke minst fra Bergen-området. Han representerte Norge på internasjonale utstillinger i bl.a. London, Budapest, Barcelona, Wien og Paris og stilte også ut i Stockholm og København.

Han utførte også en del større dekorative arbeider, bl.a. i Bergens offentlige bibliotek, i Handelens og Sjøfartens Hus i Bergen og i Redernes Hus i Oslo.

Lofthus er representert på Nasjonalgalleriet i Oslo, på Bergen Kunstmuseum samt på Statens Museum for Kunst i København. På Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot henger en rekke av hans portretter, bl.a. av statsminister Niels Neergaard.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]