Tromsø arktisk-alpine botaniske hage

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Arktisk-alpin Botanisk hage»)
Tromsø arktisk-alpine botaniske hage
Botanisk hage i Tromsø, med utsikt til Tromsdalen og Tromsdalstind i bakgrunnen.
Foto: Harald Groven
Grunnlagt1994
Kart
Tromsø arktisk-alpine botaniske hage
69°40′36″N 18°58′35″Ø

Tromsø arktisk-alpine botaniske hage (eller Tromsø botaniske hage) i Tromsø er med sin beliggenhet på nesten 70 grader nord verdens nordligste. Hagen er en del av Universitetsmuseet i Tromsø ved Universitetet i Tromsø.

Den 18 dekar store hagen, som ble åpnet i juli 1994, ligger sørøst for universitetsområdet, med utsyn til fjellene i øst og sør. Beliggenheten som svarer til nordkysten av Alaska, bringer tankene hen på et ekstremt arktisk klima. En gren av Golfstrømmen går imidlertid opp langs kysten av Nord-Norge og har en modererende innflytelse. Tromsø har derfor relativt mild vinter (januar døgnnormal −3,8°C) og relativt kjølig sommer (juli døgnnormal 11,8°C).

Fra 15. mai til 27. juli er sola over horisonten hele tida. Disse to månedene med midnattssol kompenserer noe for den korte vekstsesongen og de lave temperaturene. Teoretisk antall soltimer er omkring 600 i mai, juni og juli, mens faktisk antall soltimer i gjennomsnitt for hver av disse tre månedene er om lag 200. Fra 21. november til 17. januar går sola aldri over horisonten (mørketid). Snø dekker vanligvis bakken fra oktober-november og akkumulerer til begynnelsen av april. Deretter avtar snødybden gradvis og bakken er som regel bar i midten av mai nær sjøen, mens den kan ligge til langt ut på sommeren i større høyder. Sesongen i Botanisk hage er vanligvis fra slutten av mai til midten av oktober.

Viktige samlinger[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]