Arkoi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arkoi
Αρκοί
Hovedhavnen og landsbyen
Geografi
ØygruppeDodekanesene
Areal 6,697 km²
Lengde 6 kilometer
Bredde 2 kilometer
Administrasjon
LandHellas’ flagg Hellas
PeriferiSørlige egeiske øyer
Demografi
Befolkning54 (2001)
Befolkningstetthet8,06 innb./km²
Posisjon
Kart
Arkoi
37°23′N 26°44′Ø

Arkoi (gresk: Αρκοί) er en liten gresk øy som er en del av øygruppen Dodekanesene. Den ligger i den østlige del av Egeerhavet, nær kysten av Tyrkia. Øya tilhører kommunen Patmos, og hadde i henhold til folketelling av 2001 kun 54 innbyggere.

Grunnet den lille befolkningen er det ingen hovedstad, men de fleste innbyggerne bor i nærheten av hovedhavnen mens de øvrige bor spredt rundt på øya. De fleste lever av fiske, geiter eller arbeider i en av øyas fire gjestgivere.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Øya er preget av tørr, berglendt land med lite vegetasjon med unntak av oliventrær og en del hardfør krattskog. Fauna på øya består hovedsakelig av tamdyr som geiter og esler, skjønt hegrer kan tidvis bli sett. Det maritime livet i havnen og buktene rundt øya har ikke blitt rammet så hardt som mange andre greske øyer, og består av en rekke arter av havabbor og snegler.

Landemerker[rediger | rediger kilde]

Havna på øya.

På høyden med utsyn over hovedhavnen ligger ruiner av et akropolis fra antikken. Selv om lite gjenstår fra dens struktur, er steinene som ble benyttet for å bygge den et godt utgangspunkt for å se solnedgangen over Egeerhavet. Ved den ene enden av øya, mot øya Lipsi, finnes den beste badestranden på øya. Tiganakia, som stranden heter, er liten og noe steinete, men har krystallklart vann og med utsyn over til bukten ved en liten naboøy. Denne stranden kan bli noe overbefolket i høysesongen (juli og august) da dagsbesøkende fra Lipsi kommer over jevnlig.

På den motsatte siden av øya, i retning av Samos, er hva som refereres til som «det italienske fengsel». Landsbybeboerne sier at det ble benyttet under den andre verdenskrig som et fengsel av den italienske hæren som okkuperte øya. Også ved denne enden av øya er det en grotte som inneholder en rekke formasjoner av stalaktitter og stalagmitter. Grotten er eller har vært noe vanskelig å finne da den er noe dekket av oliventrær og andre buskvesker.

Naboøyer[rediger | rediger kilde]

Den nærmeste bebodde øya er Marathi, men de nærmeste øyene med en befolkning av en viss størrelse er øyene Lipsi og Patmos.

Transport[rediger | rediger kilde]

Det er fergetjeneste som går daglig mellom øyene Samos, Patmos, og Lipsi, foruten også mindre ferger til andre naboøyer som Marathi.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]