Arjeplog

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arjeplog
LandSveriges flagg Sverige
Retningsnummer0961
Areal241 hektar[1]
Befolkning1 701[2] (2020)
Bef.tetthet7,06 innb./hektar
Høyde o.h.426 meter
Kart
Arjeplog
66°02′51″N 17°52′45″Ø

Arjeplog (lule- og pitesamisk: Árjepluovve)[3][4] er et tettsted i Norrbottens län i landskapet Lappland i Sverige. Det er Arjeplog kommunes administrasjonssenter og eneste tettsted. I 2020 hadde tettstedet 1 701 innbyggere.[5]

Arjeplog ligger mellom innsjøene Hornavan, Sveriges dypeste innsjø, og Uddjaure. Like øst for Arjeplog ligger innsjøen Kakel.

Stedsnavnet Arjeplog nevnes i kildene første gangen i 1640 og er av samisk opprinnelse.

Riksveg 95 – «Silvervägen» – som går mellom Skellefteå og Bodø passerer gjennom Arjeplog og har sitt navn etter sølvgruvene i Nasa. I 1965 ble Silvermuseet åpnet, etter initiativ fra den såkalte lappmarksdoktoren Einar Wallquist.

Til tross for at Arjeplog ligger noen mil sør for polarsirkelen, kan man fra fjellet Galtispouda like utenfor Arjeplog se midnattssolen 10. juni – 3. juli.

Testby for bilindustrien[rediger | rediger kilde]

Store deler av Europas bilindustri har valgt Arjeplog som sentrum for vintertesting. Det er den viktigste private næringsveien i kommunen. Fra desember til mars kommer det til Arjeplog ca. 2 300 ingeniører og teknikere som arbeider med å vinterteste biler. Testindustrien har blitt svært viktig for økonomien i Arjeplog. I kommunen fins en videregående skole med linje for biltestvirksomhet, Hornavanskolan, samt universitetsutdannelse ved Luleå tekniska universitet.

Referanser[rediger | rediger kilde]