Argyll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Argyllshire»)
Kart over det området som utgjør Argyll.

Argyll (skotsk-gælisk: Earra-Ghaidheal som betyr «Gallernes kystland», med første element fra gammelirske airer, «land»), [1] noen ganger også anglifisert som Argyllshire, er et av de historiske grevskapene i Skottland. Navnet blir også skrevet som Argyle, som også refererer til et tekstil- og klesmønster i to eller flere farger som hevdes å være likt det tartanmønsteret som Campbell-klanen i Argyll bar.[1]

Grevskapets historiske by er Inveraray som fortsatt er setet til hertugen av Argyll. Hovedbyene er Oban, Campbeltown, Lochgilphead og Inveraray.

Ardnamurchan og Morvern, nord for øya Isle of Mull er også en del av fylket. Øyene Muck, Rum, Canna og Sanday, de små øyene, er også en del av det historiske grevskapet, selv om de har blitt administrert av Invernesshire siden 1891 sammen med Eigg.

Fellesmyndighetenes område av Argyll and Bute dekker det meste av grevskapet Argyll og øya Isle of Bute (i Buteshire) og området vest for Loch Lomond (del av Dunbartonshire). Det nåværende administrative hovedkvarteret er ved Lochgilphead.

Annen bruk av navnene Argyll og Argyle[rediger | rediger kilde]

Fotballklubben Plymouth Argyle i England har tatt navnet sitt fra Argyll i Skottland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Argyle (n.)», Online Etymology Dictionary

Litteratur[rediger | rediger kilde]