Arendals Sparebank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Arendals Sparebank var en sparebank i Arendal fra 1825 til 1886.

Arendals Sparebank startet sin virksomhet lørdag 1. oktober 1825, som Norges 6. sparebank. Arbeidsgruppen som planla bankens grunnleggelse besto av flere av Arendals fremste menn, som Peter Herlofson (bankens første direksjonsformann), Morten Smith Dedekam, Conrad Nicolai Schwach, Erich Andreas Thomle med flere. Fra starten holdt sparebanken til i matr.nr. 1 i Arendal (nederst i Bendiksklev ved Torvet), og holdt åpent hver lørdag i en time. I 1844 flyttet banken inn i Arendal rådhus, som banken hadde vært med på å finansiere kjøpet av.

Banken hadde god økonomi, og ga mange pengegaver til byens ulike oppgaver og byggeprosjekter.

Fra sparebank til forretningsbank[rediger | rediger kilde]

I 1875 gikk Arendals Sparebank fra å være en ren sparebank, til å bli drevet mer som en forretningsbank, som handlet med valuta og innvilget lån. Dette var for å ta opp konkurransen med nyetablerte Arendals Privatbank. Banken hadde konkrete planer om å bygge et eget bankbygg i Arendal og hadde engasjert arkitekt Balthazar Lange til å tegne bankbyggningen. Det ble imidlertid ikke noe av disse planene, da banken fikk økonomiske problemer grunnet Arendalskrakket høsten 1886.[1]

Konkurs[rediger | rediger kilde]

Da Privatbanken gikk konkurs høsten 1886, fulgte Arendals Sparebank like etter, og stengte for godt i desember samme år. Innskyterne gikk da til sak mot bankens direksjon, og saken gikk helt til Høyesterett. I 1896 ble direksjonen frifunnet.

Reetablering[rediger | rediger kilde]

Noen år senere, i 1889, ble det etablert en ny sparebank for byen, nemlig Sparebanken i Arendal. Denne blir gjerne regnet som en reetablering av den gamle sparebanken, og skiftet dessuten også navn i 1963 til Arendal Sparebank. Denne banken fusjonerte med Aust-Agder Sparebank i 1973, som i sin tur fusjonerte med Sparebanken Sør i 1984.

Arkivet[rediger | rediger kilde]

Arkivet etter Arendals Sparebank befinner seg på KUBEN i Arendal. Arkivet inneholder forhandlinger, planer og tegninger, samt materiale vedrørende Arendals Sparebanks konkurs.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Banken som aldri ble bygd, Avtrykk.no, 14.12.2016

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]