Arendals Gasværk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arendal bibliotek ligger hvor Arendals Gasværk lå tidligere

Arendals Gasværk var et gassverk som lå i Bendiksklev i Arendal.

Tomten som gassverket ble bygget på ble solgt av Thor Thommesen til det privateide Arendals Gaskompagnie i 1867, som var konsesjonshaver de første 45 årene. Thommesen drev en krambod på stedet etter han kjøpte eiendommen selv på 1820-tallet. Han utvidet virsomheten og hadde etterhvert byens største rederi.

Gassverket ble opprettet med formål til å forsyne gass til gatelykter i Arendal. ETter 45 års drift ble gassverket kjøpt av Oluf Pihl, som igjen solgte det til Det norske Gaskompagnie. Bestyrer i 1875 var sivilingeniør Peter Mandrup Tuxen.

Gassverket ble kjøpt av Arendal kommune i 1917 for 260.000 kr. Carl Arnold, sønn av byingeniør Richard Arnold, ble da bestyrer. Neste bestyrer var Ceylon Knudsen, som satt inntil det ble nedlagt i 1956.

Etter nedleggelsen ble gassverket revet, og tomten gikk under navnet «Gassverktomta» i en årrekke, og ble brukt som parkeringsplass. Det ble så bygget parkeringshus på tomten, som igjen ble revet for å gi plass til det nye Arendal bibliotek sammenbygget med ett enda større parkeringshus. Byggingen av biblioteket begynte i 1995, og det sto ferdig 7. mai 1998.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]