Arendal Privatbank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Arendal Privatbank var en kredittbank opprettet i Arendal i 1875 av Axel Nicolai Herlofson, Thomas Heftye og Anders D. Geelmuyden, med førstnevnte som banksjef. Aksjekapitalen var 1 million kroner fordelt på 250 aksjer a 4000 kr.

Banken var første leietaker i Havnegaten 2 i Arendal. Banken gikk i realiteten konkurs allerede to år etter oppstarten, men banken ble drevet videre i ni år grunnet korrupsjon og dårlige rutiner eller mangel på rutiner. Gjelden til Herlofsen, broren og Strømsbu sag var tilslutt på 12 millioner kroner, tilsvarende hele formuen til Kristiansands befolkning, eller seks milliarder etter verdien i 2012. Det viste seg at Herlofson kontrollerte seg selv og aldri utarbeidet vedtekter for driften i banken. Avsløringen av personlig gjeld til banken på 900 000 kr samt direkte bedragerier førte til konkurs i banken i 1886, og dette ført igjen til Arendalskrakket, noe som fikk store konsekvenser for Arendal som by og for mange av innbyggerne. Det var en kjedereaksjon av konkurser innen næringslivet i byen, og de to andre bankene i byen gikk også med i dragsuget. Hendelsen regnes som slutten på Arendals storhetstid og byens posisjon som Norges fremste sjøfartsby. Arbeidsledigheten gikk raskt opp til 50%. Herlofson ble tiltalt og dømt til seks års straffearbeid.

Etter konkursen av banken flyttet Samholdsbevegelsen inn i lokalene i Havnegaten, og drev butikk der i en kort periode. Bygget ble også på slutten av 1980-tallet brukt som bank, da Sørlandsbanken hadde filial der.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Johannes G. Torstveit: Storsvindel bankkrakk og nytt politisk parti 1886-88, Arendal 1886-1888, Arendals Tidende, 2012

Kilder[rediger | rediger kilde]