Henryk Arctowski antarktiske forskningsstasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Arctowski (forskningsstasjon)»)
Arctowski forskningsstasjon, King George Island

Arctowski (polsk: Polska Stacja Antarktyczna im. Henryka Arctowskiego) er en polsk forskningsstasjon i Antarktis, beliggende i Admiralty BayKing George Island i øygruppen Sør-Shetlandsøyene.

Stasjonen ble etablert i 1977 etter at den første polske marine forskningsekspedisjonen til Antarktis hadde kartlagt krill- og fiskeressursene i farvannet rundt Sør-Shetlandsøyene med fartøyene «Profesor Siedlecki» og «Tazar» et år tidligere. Stasjonen opereres av det polske vitenskapsakademiet (Polska Akademia Nauk). Forskningen omfatter feltene marinbiologi, oseanografi, geologi, geomorfologi, glasiologi, meteorologi, klimatologi, magnetisme og økologi. Et drivhus sørger for ferske grønnsaker til en av de mest besøkte stasjonene i Antarktis.

Langs strendene nær stasjonen ligger en rekke hvalbein som historiske tegn på hvalfangsten som ble drevet i området på begynnelsen av 1900-tallet. I nærheten finnes også kolonier med Adeliepingviner, ringpingviner og bøylepingviner, og dette området er utpekt som et spesielt verneområde i Antarktis (ASPA). Graven til Wlodzimierz Puchalski sør for stasjonen er oppført på lista over historiske steder og kulturminner i Antarktis. Puchalski døde her 13. januar 1979 mens han lagde en naturfilm.

Stasjonen er oppkalt etter den polske meteorologen Henryk Arctowski (1871–1958) som deltok på Belgica-ekspedisjonen 1897–1899.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]