Archaeology (album)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Archaeology
Format CD
Artist, band The Rutles
Utgitt 1996
Innspilt 1996-1997 og 2002
Sjanger rock, komedie
Lengde 49.45
Plateselskap Virgin Records, dvs. EMI
Produsent(er) Neil Innes & Steve James
Executive prod.: Martin Lewis
Anmeldelse(r)
http://www.allmusic.com/album/archaeology-r241291 link
Rutlesarch.jpg
Plass i kronologi
The Rutles (soundtrack)
(1978)
Archaeology
()
'

Archaeology er et Rutles-album som parodierer The Beatles' og er ment som en kommentar til utgivelsene av Anthology 1, Anthology 2 og Anthology 3.

Etter at de tre gjenlevende i The Beatles, Paul McCartney, Ringo Starr og George Harrison, gikk sammen om utgivelsen av tidlige studioopptak av kjente sanger fra Beatles-katalogen, og noen ukjente og/eller uferdige sanger, kom også Neil Innes, John Halsey og Ricky Fataar til å ta opp igjen samarbeidet. David Battley var også med på innspillingen av albumet, og dessuten er det noen spor hvor Ollie Halsall, som døde i 1992, er med.

Innes, Halsey og Fataar kom sammen igjen i 1996 for å spille inn et nytt album, som de kalte Archaeology'. Eric Idle ønsket ikke å delta, men kom senere til å bidra med en filmatisk kommentar The Rutles 2: Can't Buy Me Lunch. Ollie Halsall, som under innspillingen av sangene i 1978, var den fjerde Rutle, døde i Spania i 1992.

Fiktiv kronologi[rediger | rediger kilde]

Som The Beatles' Anthology skulle også Archaeology vise eksempler fra de ulike perioder i fiksjonsbandet The Rutles' karriere. Mange av sangene var faktisk sanger fra Neil Innes' personlige repertoar. Sangene ble mesterlig arranger tog gitt den spesielle beatlesque sounden. George Harrison hilste kommentaren velkommen og oppfordret The Pre-Fab Four til å fortsette. I følge et intervju med Neil Innes i 1996, uttrykte Harrison: 'Sure. It's all part of the "soup"... .)

Ideen om en gjenforeningen kom opp i anledning Innes' opptreden i Los Angeles-festivalen "Monty Python: Lust For Glory!" for å feire deres 25års jubileum. Showet ble produsert av Martin Lewis for American Cinematheque. For anledningen spilte Neil Innes under navnet "Ron Nasty & The New Rutles" to konserter ved L.A.'s Troubadour Club. Han hadde med seg et lokalt Beatles-tributt band, og begge konsertene var utsolgt.

Etter suksessen fortsatte Lewis og Innes samarbeidet som skulle ende opp som prosjektet med Archaeology.

Innhold[rediger | rediger kilde]

Selv om "We've Arrived","Now She's Left You","The Knicker Elastic King","Joe Public" og "Shangri-La" alle er Innes-komposisjoner av eldre dato, har de gjennom arrangementene fått lett gjenkjennelig affinitet til virkelige Beatles-låter:

Neil Innes synger på sporene 1, 3, 4, 6, 7, 9, 10, 11, 12, 14, 15 og 16, Rikki Fataar på spor 5 og 13, og John Halsey på spor 2 og 8. CDens label, som viser The Rutles sovende, er ment som en parodi på Elton Johns "Sleeping With The Past".

EP: Shangri-La[rediger | rediger kilde]

"Baby S'il Vous Plait"er en pseudo-fransk utgave av den kjente Rutleslåta "Baby Let Me Be", fra The Rutles (soundtrack) (1978). Sangen er gjort som en pastisj til de to Beatlessangene, "Sie liebt dich" og "Komm gibt mir deine Hand" som også ble sunget in på tysk, i temmelig slette oversettelser – og temmelig dårlig uttale. "It' Looking Good" – rehearsal er et virkelig outtake fra The Rutles (soundtrack) hvor også Ollie Halsall deltar. Ellers er "We've Arrived" det siste Rutles-spor som Ollie er med på.

"Shangri-La" CD-singel[rediger | rediger kilde]

En CD-singel (Virgin Records America 7243-8-93929-2-0-VUSCD117) med tre sanger:

  • Side A. "Shangri-La"
  • Side B. "Joe Public","Baby S'il Vous Plait","It's Looking Good ( Demo )"
  • "Shangri-La" (4:20) ble også utgitt som promosingel CD (Virgin Records 70876-11582-29-DPRO-11582 ). Denne versjonen ble titulert "Shangri-La (Edit)".

19. februar 2007 ble det utgitt en nice price CD av Archaeology (EMI Gold 0946-3-85349-2-1), med nytt omslag og fem bonusspor:

  • "Lullaby" = "Maggie May" (Tidligere med på den japanske utgaven av albumet Archaeology. Virgin Records VJCP-25277.)
  • "Baby S'il Vous Plait" (1:54) (Tidligere med på den japanske utgaven av albumet og på EPen.)
  • "My Little Ukelele" = "Honey Pie" (Tidligere med på den japanske utgaven av albumet.)
  • "Under My Skin" (live) = "I’ve Got You Under My Skin" (Ikke tidligere utgitt.)
  • "Rut-A-Lot" (Er en medley av Rutles-sanger, spilt live av Neil Innes. Ikke tidligere utgitt.)


Fremdeles er det foruten "It' Looking Good" – rehearsal, en Innes-komposisjon til i Rutlesversjon som ikke er kommet med på Archaeology, nemlig:

"Rut-A-Lot" er fremført live av Neil Innes, og tittelen skal være ment som en vittig kommentar til Eric Idle og Monty Pythons "Spamalot". "Under My Skin" er en coverlåt; Cole Porters "I've Got You Under My Skin", med litt endret lyrikk, tilskrevet Neil Innes.

"Archaeology"-LP[rediger | rediger kilde]

En vanlig vinyl-LP av Archaeology (Virgin Records America 7243-8-42200-1-3-VUSLP 119 og UK 7243-8-42200-2-0) ble utgitt med de samme spor som på CDen:

Side 1: "Major Happy's Up & Coming Once Upon A Good Time Band","Rendezvous","Questionnaire","We've Arrived ( And To Prove It We're Here!)","Lonely-phobia", "Unfinished Words","Hey Mister!","Easy Listening","Now She's Left You","The Knicker Elastic King"

Side 2: "I Love You","Eine Kliene Middle Klasse Music","Joe Public","Shangri-La","Don't Know Why","Back In 64"

LPens innersleeve har to Rutlesfotografier og kredittering av deltakerne, men ingen sangtekster. CDen har et hefte (booklet) med fotografier og lyrikk.

"Shangri-La" Singelutgave ( 1996 )[rediger | rediger kilde]

En 10" vinylsingel (Virgin Records America 7243-8-93929-0-6 VUSA117) med tre sanger:

  • Side A. "Shangri-La"
  • Side B. "Joe Public","Baby S'il Vous Plait","It's Looking Good ( Demo )"

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]