Arbetslöshetskassa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

En arbetslöshetskassa, eller a-kassa, er en økonomisk forening knyttet til en fagforening (foruten Arbetslöshetskassan Alfa, som er frittstående). En a-kassa likestilles f.o.m. 1. juli 2002 med en myndighet, og omfattes således blant annet av trykkefrihetsforordningen. Dette er en artikkel som handler om institusjoner hjemmehørende i Sverige.

A-kassans fremste oppgave er å administrere og betale ut arbeidsledighetshetserstatning ifølge lag om arbetslöshetsförsäkring (ALF). Arbetslöshetskassornas arbeid styres av lag om arbetslöshetskassor (LAK).

Arbetslöshetskassans styre er a-kassas besluttende organ som tillsettes ved et årsmøte. Styrets beslutninger iverksettes gjennom en kasserer som har ansvaret for kassans handläggare. Erstatning utgår til kassans medlemmer eller tilsatte.

Du må ha hatt tidligere jobb og arbeidet et visst antall dager for å ha rett til å få a-kassa.

Erstatningens størrelse[rediger | rediger kilde]

Man kan få opptil 80 prosent av lønnen i a-kassa. Det finns dog et maksimalt dagpengebeløp som er 730 kroner de første 100 dagene, deretter 680 kroner.

Maksimalt med dagpenger får den som tjent mer enn 20 075 kronor i måneden, hvilket innebærer at den maksimale a-kasseerstatningen er 16 060 kroner i måneden. Dette innebærer omkring 11 000 kroner etter skatt.

Sveriges arbeidsløshetskasser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]