Lao gong zhi ai qing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Arbeiderens kjærlighet»)
Lao gong zhi ai qing
Generell informasjon
GenreStumfilm, filmkomedie, dramafilm, kortfilm
Utgivelsesår1922
NasjonalitetKina, Taiwan
Lengde30 min.
Bak kamera
RegiZhang Shichuan Rediger dette på Wikidata
ManusZheng Zhengqiu Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeZheng Zhengqiu Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvSort/hvitt Rediger dette på Wikidata
FilmselskapMingxing Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)1922
Eksterne lenker

Lao gong zhi ai qing er en kinesisk kort-stumfilm fra 1922 regissert av Zhang Shichuan.[1]

Den regnes som den eldste, fortsatt bevarte, kinesiske film.[2] Filmen var også en av filmselskapet Mingxings første filmer.

Verdt å notere er at filmen har både kinesisk og engelsk tekst, på grunn av at på denne tid bodde mange vesterlendinger i Shanghai.[3]

Den kinesiske tittelen vil på norsk bety noe omtrent som "arbeidskjærlighet" eller "arbeidernes kjærlighet".[4]

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien begynner med en snekker ved navn Zheng fra Guangdong-provinsen som nettopp har kommet tilbake til Shanghai etter å ha bodd i Nanyang i Sørøst-Asia. Han bestemmer seg for å bytte yrke, og begynne som frukt-selger. Virksomheten hans tiltrekker seg mye oppmerksomhet fra barn i nabolaget, i motsetning til den medisinske klinikken på den andre siden av gaten som sliter økonomisk. Denne klinikken drives av doktor Zhu og datteren hans frøken Zhu, og det utvikler seg raskt en romantisk attraksjon mellom den unge kvinnen og Zheng.

Denne platoniske duoen kommuniserer med hverandre ved å koble frukt-stativet til den medisinske klinikken via en snor, som de kan bruke til å transportere kurver fylt med gjenstander frem og tilbake til hverandre. Senere besøker frøken Zhu frukt-boden, og han hjelper henne med å bli kvitt ett par lokale kjeltringer som har trakassert henne. Etter hvert blir frøken Zhu og Zheng forelsket, men doktor Zhu motsetter seg dette forholdet på grunn av Zhengs lavere sosioøkonomiske status. Men Zhu går med på å la Zheng gifte seg med datteren sin dersom Zheng kan hjelpe til med å gjenopplive hans sviktende medisinske virksomhet, noe Zheng går med på selv om han tror dette kommer til å være en helt umulig oppgave.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Romance of a Fruit Peddler (1922)» (engelsk). Besøkt 27. november 2023. 
  2. ^ «A Brief History of Chinese Film». Ohio State University. Arkivert fra originalen 10. april 2014. Besøkt 24. april 2007. 
  3. ^ Martin Geiselmann (2006). «Chinese Film History - A Short Introduction» (PDF). The University of Vienna- Sinologie Program. Besøkt 25. april 2007. 
  4. ^ «Google translate». 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]