Arabia Felix

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arabia Felix, Arabia Petræa og Arabia Deserta (av Christoph Weigel d.e., 1720)
Kart av Nicolas Sanson, 1654

Arabia Felix (latin for «det fruktbare Arabia», eller i overført betydning «det lykkelige Arabia») er en gammel betegnelse på den sørligste del av Den arabiske halvøy. De gamle romere delt inn den arabiske verden i Arabia Deserta, Arabia Felix og Arabia Petraea.

Fra omkring 800-tallet f.Kr. til 525 e.Kr. dominerte to fremstående riker etter tur den sørlige del av Den arabiske halvøy, det sabeeiske og det himyarittiske. Området var relativt fruktbart med tilstrekkelig nedbør og et fuktig klima, og det bidro til å forsørge en bofast befolkning. Disse sivilisasjonene var så imponerende og velstående at grekerne kalte området for Eudaimon Arabia, «det lykkelige Arabia». Romerne oversatte dette senere til sitt språk: Arabia Felix. Herodot skrev omkring 450 f.Kr.: «Dette er det eneste landet i verden der røkelse vokser, og myrra, og kanel, og eteriske oljer ....hele landet dufter av overjordisk vellukt».[trenger referanse]

Det er dem som hevder at Eudaimon Arabia rett og slett er en gresk feiloversettelse.[trenger referanse] Det ordet som ligger til grunn er Jemen, som i våre dager er navnet på landet som dekker det meste av det gamle Arabia Felix. På arabisk betød Jemen fra begynnelsen av høyre side eller høyre hånd.[trenger referanse] Når araberne nevner de fire himmelretninger begynner de med øst, der solen går opp. På denne måten har Jemen (som altså betyr «høyre [hånd]»), også fått betydningen sør.[trenger referanse] Eller, sier araberne, høyre hånd er mye finere en den venstre. Den venstre hånden kalles gjerne for «den skitne hånden», og antitetisk oppfattes motsatt hånd dermed som den velsignede, den lykkelige.[trenger referanse]

Dermed har antikkens grekere oppfattet dette området - Arabia Yemen - som det lykkelige Arabia - Eudaimon Arabia - Arabia Felix. Egentlig betød det på arabisk bare det [høyre = ] sørlige Arabia.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Abdulghani Al-Hajebi: La Représentation de l'Arabie heureuse dans les récits des voyageurs français de la Renaissance à l’époque de la colonisation, Thèse, Université de Rouen, 28 janvier 2010, dir. François Bessire.
  • G.W. Bowersock: "The three Arabias in Ptolemy's geography" og "Arabs and Saracens in the Historia Augusta" hos G.W. Bowersock, Studies on the Eastern Roman Empire, Goldbach, 1994.
  • F. Millar: The Roman Near East, London, 1994, pp. 514.