Aphelocheiridae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aphelocheiridae
Nomenklatur
Aphelocheiridae
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenNebbmunner
UnderordenTeger
Økologi
Antall arter: ca. 80, 3 i Europa
Habitat: i ferskvann
Utbredelse: det meste av verden, i varmere strøk
Inndelt i

Aphelocheiridae er en gruppe av insekter som tilhører tegene, en gruppe av nebbmunner. Gruppen omfatter ca. 80 kjente arter, alle i én slekt, Aphelocheirus, tre av dem forekommer i Europa og én i Norge. Aphelocheiridae er uvanlige i og med at de voksne insektene er bunndyr som ikke trenger å gå til overflaten etter luft, men puster ved hjelp av et såkalt plastron, en gassboble som henger fast i en pute av hår og som utveksler gasser med vannet omkring.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (3,5 – 11,5 mm), flattrykte, ovale teger, brunlige på farge. Kroppen er kort oval, forkroppen er forholdsvis liten og den segmentrerte bakkroppen dominerer. Antennene er fire-leddete og trådformede, ganske korte, men ulikt andre vannteger er de synlige ovenfra. Sugesnabelen er forholdsvis lang. Pronotum er kort og bredt, trapesformet. Scutellum er relatvit stort og trekantet. Vingene er ofte sterkt reduserte. Føttene er to-leddede, forbeina er uspesialiserte, bakbeina er omdannet for svømming.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De finnes i stillestående eller sakte flytende ferskvann. De lever på eller nær bunnen på inntil 10 meters dyp, og trenger ikke komme til overflaten for å puste, noe som er ganske uvanlig for voksne ferskvannsinsekter. De er rovdyr som lever av små, virvelløse dyr.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Aphelocheiridae er systematisk plassert i gruppen vannteger (Nepomorpha), sammen med: vannskorpioner, kjempevannteger, Ochteridae, paddeteger, buksvømmere, vannrøvere, Potamocoridae, Pleidae, ryggsvømmere og Helotrephidae.

Noen klassifikasjoner regner Aphelocheiridae som en undergruppe av vannrøvere (Naucoridae), men det er også ting som tyder på at slektskapet mellom de to ikke er særlig nært.

Et latinsk familienavn ender med ...idae, og et navn på en overfamilie på ...oidea.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]