Anton Lekang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anton Lekang
Født4. jan. 1904[1]Rediger på Wikidata
Dødjanuar 1987Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseSkihopper Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
SportSkihopping

Anton Lekang (født 4. januar 1904 på Steilo i Hadsel, død januar 1987 i Winsted i Connecticut, USA) var en norsk-amerikansk skihopper. Han ble blant annet amerikansk mester, og konstruerte også flere hoppbakker.

Han ble tatt ut til å hoppe i Holmenkollen i 1924. Noen år senere emigrerte han til USA, der han først slo seg ned i Nord-Dakota i 1927 og deretter i Connecticut nordøst i landet. De neste årene oppnådde han en rekke gode resultater som skihopper. I 1931 vant han blant annet det østcanadiske mesterskapet og ble delstatsmester i Maine og New York, og han vant det amerikanske uttakningsrennet til OL i Lake Placid i 1932. Siden han ikke var amerikansk statsborger ennå, kunne han ikke delta i OL, men han fikk være prøvehopper under olympiarennet.

Anton Lekang vant i 1932 det amerikanske mesterskapet. I 1934 ble han profesjonell, og satte samme år bakkerekord og personlig lengderekord med 81 meter (266 fot) i Ecker Hill i Park City. Året etter bygget han og Strand Mikkelsen en hoppbakke i Ayer, Massachusetts. 25. januar 1936 gjorde Lekang det aller første hoppet i Ayer Ski Hill, men han falt og brakk ankelen. Bakken ble for øvrig ødelagt av en storm bare et halvt år senere, og ble aldri gjenoppbygd.

Etter at han ble profesjonell, deltok Anton Lekang i en rekke oppvisningsrenn. Blant annet hoppet han innendørs i Madison Square Garden i New York i 1937, sammen med Johanne Kolstad, Ella Guldbrandsen og flere andre norske og norskamerikanske hoppere. Etter at karrieren som hopper var over, var han skilærer ved flere skoler, deriblant Yale University.

Anton Lekang ble innlemmet i National Ski Hall of Fame i 1977.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.tradingcarddb.com[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]