Anton Drexler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Anton Drexler (født 13. juni 1884 i München i Bayern, død 24. februar 1942 samme sted) var en av grunnleggerne av Det tyske Arbeiderparti (DAP), som senere fikk navnet Det nasjonalsosialistiske tyske Arbeiderparti (NSDAP).

Sammen med noen arbeidskolleger fra det daværende kongelige bayerske statsbane-sentralverksted i München organiserte han seg i Det frie arbeiderutvalg for en god fred og grunnla sammen med andre den nasjonalistisk-høyrekonservative politiske arbeidskrets (begge dele i 1918).

Med utgangspunkt i denne arbeidskretsen ble den 5. januar 1919 Det tyske Arbeiderparti (DAP), som senere fikk navnet Det nasjonalsosialistiske tyske Arbeiderparti (NSDAP). Anton Drexler ble fra begynnelsen av annenformann, og var i årene 1920/21 førsteformann. Dette embedet hadde han frem til han ble avløst av Adolf Hitler i 1921.

Hans mentor var Dr. Paul Tafel, og det var på hans tilskyndelse at Drexler sammen med Karl Harrer grunnla DAP.

Etter at NSDAP ble oppløst i 1923 engasjerte han seg uten hell i den tysknasjonale blokk i den bayerske landdagen. Da NSDAP ble grunnlagt på nytt i 1925, spilte han ingen rolle mer. Det var først etter at nazistene var kommet til makten i 1933 at han trådte inn i partiet på nytt.

I 1934 mottok han på grunn av sin partigrunnleggerrolle NSDAPs «Blodordenen», men han fikk ikke noen innflytelse i partiet, og han døde i 1942.

Hitler karakteriserte Drexler i Mein Kampf med disse ord:

Sitat Herr Drexler var en enkel arbeider, som taler var han også ubetydelig, og i det øvrige ingen soldat. Han hadde ikke tjenestegjort i hæren, var heller ikke soldat under krigen, slik at han, som av vesen var svakelig og usikker, var foruten den eneste skole som kunne gjøre mannfolk ut av usikre og veike naturer. ( ...) [Han var] ikke i stand til å rydde av veien å med brutal hensiktsløshet å rydde av veien den motstand som forsøkte å stille seg i veien for at den nye idé skulle vokse frem Sitat
– Adolf Hitler - Mein Kampf

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]