Antikominternpakten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Antikominternpakten
Antikominternpakten
Antikominternpakten
Mens den japanske ambassadøren Kintomo Mushakoji ser på undertegner tysklands utenriksminister Joachim von Ribbentrop Antikominternpakten
Signeringsdato 25. november 1936
Parter Opprinnelig Tyskland og Japan

Antikominternpakten var en antikommunistisk forsvarspakt sluttet mellom det nasjonalsosialistiske Tyskland og Japan den 25. november 1936. Den var rettet mot den kommunistiske internasjonale (Komintern) i almenhet og mot Sovjetunionen under Josef Stalin spesielt. I tilfelle et sovjetisk angrep mot et av landene ble Tyskland og Japan enige om å møtes for å bestemme hvilke midler de måtte bruke for å sikre deres felles interesser, som det heter i traktaten. Italia sluttet seg til Anti-Komintern-pakten i 1937, og de tre landene ble deretter kjent som Aksemaktene.

Spania sluttet seg til pakten 7. april 1939. En rekke land, bl.a. Danmark og Finland, sluttet seg til Anti-Komintern-pakten i løpet av annen verdenskrig.

Anti-Komintern-paktens medlemmer i 1941 var:

Med unntak av Finland var samtlige medlemsland diktaturer eller okkupert av diktaturer. Etter annen verdenskrig ble den vestlige forsvarsalliansen NATO stiftet med et tilsvarende antikommunistisk formål, men denne blokken ble ledet av USA og bestod nesten utelukkende av demokratier.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]