Anthocomus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anthocomus
Nomenklatur
Anthocomus
Erichson, 1840
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieBørstebiller
Underfamilieblærebiller
Økologi
Antall arter: 3 i Norge,
10 i Europa,
? i verden
Habitat: på land
Utbredelse: ?
Inndelt i
  • se tekst i artikkelen

Anthocomus er en slekt av biller i underfamilien blærebiller i familiegruppen børstebiller. Det er registrert tre arter i Norge, Anthocomus equestris, Anthocomus fasciatus og Anthocomus rufus.

Disse billene er små, svarte arter med påfallende røde tverrbånd på dekkvingene. De tilhører blærebillene som har oppblåsbare blærer nær forhjørnene av brystskjoldet (pronotum) og på sidene av bakkroppen. Antennene er festet noe foran fasettøynene, de har elleve ledd. Brystskjoldet jevnt bredt og ikke smalere i bakkanten enn på midten. Hodet og brystskjoldet har en overflate med en fin mikrostruktur, uten punktur. Dekkvingene hos de nordiske artene er langstrakte og uten en oppstående behåring sammen med en finere liggende behåring. De har en fin, men noe utydelig punktert overflate og har i liten grad en fin mikroskulptur. Dekkvingene slutter ved sidekanten og mangler en innoverbøyd fortsettelse litt inn under bakkroppen. Beina er ganske slanke, alle føtter har fem ledd.

De voksne (imago) treffes gjerne på blomster. Larvene skal angivelig leve i gangene fra treborende insekter, som barkebiller og tyvbiller og borebiller.

Systematisk inndeling med europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Anthocomus har 10 arter i Europa.[1] Systematisk blir gruppen blærebiller, enten regnet som en egen familie, Malachiidae, eller, som her, som en underfamilie av børstebiller (Melyridae).

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fauna Europaea – besøksdato 3. februar 2010

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hansen, Victor.; Larsson, Sv. G. 1973 (2. utgave). Biller X. Blødvinger, klannere m. m.: (Malacodermata, Fossipedes, Marcrodactylia og Brachymera) Danmarks Fauna 44. Side 72.(344 sider) ISBN 8712166936
  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]