Antheraea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Antheraea
Antheraea godmani, hunn
Nomenklatur
Antheraea
Hübner, 1819
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamiliePåfuglspinnere
Økologi
Antall arter: ca. 80
Habitat: i skog
Utbredelse: Amerika, Afrika, Sørøst- og Øst-Asia
Inndelt i
  • se Systematisk inndeling

Antheraea er en slekt av sommerfugler som hører til familien påfuglspinnere (Saturniidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore til meget store (vingespenn 60-160 millimeter), stort sett lyst brunlige påfuglspinnere. Hannene har gjerne litt sigdformede vinger, hunnene ikke. Hver vinge har en liten ring eller øyeflekk på hver vinge, utenfor denne et lyst tverrbånd. I tillegg har de gjerne en ganske liten øyeflekk i vingespissen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Som vanlig for påfuglspinnere kan larvene leve på mange ulike busker og trær. De har gjerne en voldsom appetitt og vokser raskt.

Silkeproduksjon[rediger | rediger kilde]

Som de fleste sommerfugllarver produserer larvene til denne slekten silke. Når larven skal forvandle seg til en puppe, spinner den seg inn i en tykk kokong av dette materialet. Noen av artene i denne slekten har blitt brukt i produksjon av silke for tekstiler. Slik silke er kjent som tussah-silke og har vært produsert i størst omfang i Kina. Larvenes silkeproduksjon er ikke like stor, og kvaliteten ikke like god, som silkespinnerens (Bombyx mori) larver, men disse arten er mer nøysomme og hardføre. En konsekvens av at artene er brukt i silkeproduksjon er at flere arter har dannet forvillede bestander i områder de tidligere ikke fantes, etterkommere etter rømte dyr.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Artene finnes naturlig i Sørøst- og Øst-Asia, og i Mellom- og Nord-Amerika. I tillegg er det forvillede bestander av minst én art i Mellom-Europa, der de har vært brukt i forsøk på silkeproduksjon.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Antheraea helferi, hann
Antheraea paphia
Antheraea pernyi
Antheraea polyphemus
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]