Anne Krafft

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Anne Krafft (født 3. april 1957 i Oslo) er en norsk maler og grafiker som arbeider som billedkunstner i Bærum. Krafft er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim fra 1977 til 1981.

Kraft bodde tidligere i Trondheim, hvor hun var meget aktiv og bemerket seg som en kunstner med et enkelt, nesten primitivt formspråk. I dette språket brukes elementer fra ekspresjonismen blandet med 20-årenes art-deco og post-modernisme. Typisk for de unge billedkunstnerne som manifesterte seg på 80-tallet, var den uforpliktende anvendelsen av elementer fra ulike epoker i kunsthistorien. Hennes grafiske arbeider var et særpreget innslag i trøndersk kunst på denne tiden, til tross for de små formater og enkle opplag. Hun bemerket seg også med sine malerier der hun ofte arbeidet med en fargebruk hinsides enhver lærebokforfatters frykteligste mareritt.

Krafft har deltatt i en rekke separat- og kollektivutstillinger i inn- og utland. Hun er representert i mange offentlige samlinger som Norsk Kulturråd, Riksgalleriet (samtidsmuseet), Esso- og Statoil Kunstforening, Vasa by i Finland og mange flere.

I dag arbeider hun i atelierfellesskapet Oslo prosjektrom. Der tar hun for seg forskjellige temaer innen maleriet, blant annet motiver fra Svalbard og isfronten som er i ferd med å forsvinne. Andre temaer i maleriene kan være inspirert av det spirituelle, som sosialantropolog Carlos Castanedas bøker om Don Jouans lære, og kan inneholde mystiske tegn og symboler, med både abstrakte og figurative tilnærminger.

I tillegg til malerier har Krafft arbeidet med blant annet croquiser, tegning, glass, keramikk og fotografier. Hun har blant annet fotografert isfronten på Svalbard, et stilleben og noen motiver fra skogen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]