Anne Hellum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anne Hellum
Født26. des. 1952[1]Rediger på Wikidata (71 år)
BeskjeftigelseJurist, universitetslærer Rediger på Wikidata
Akademisk gradCand.jur. (1981)
dr.juris (1988)
Utdannet vedUniversitetet i Oslo
NasjonalitetNorge
Medlem avNorsk Kvinnesaksforening
UtmerkelserGina Krog-prisen (2020)
ArbeidsstedUniversitetet i Zimbabwe
Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo
FagfeltKvinnerett

Anne Hellum (født 26. desember 1952) er en norsk jurist. Hun er professor emerita i offentlig rett ved Institutt for offentlig rett ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

Karriere og forskning[rediger | rediger kilde]

Hun er cand.jur. fra Universitetet i Oslo i 1981 og ble dr.juris ved Universitetet i Oslo i 1998 med avhandlingen Women's Human Rights and Legal Pluralism. Hun har vært ansatt ved Institutt for offentlig rett siden 1987, der hun ble professor i 2000.

Hellums hovedområder er diskriminerings- og likestillingsrett, kvinnerett, menneskerettigheter og internasjonal utvikling, afrikansk rett og rettssosiologi. Hennes faglige arbeid er ifølge Google Scholar sitert rundt 1 400 ganger i vitenskapelig litteratur (2023). Hellum bidrar gjerne i debatt om kvinners rettigheter og har vært ivrig forkjemper for FNs kvinnekonvensjon. Hellum har forsket mye på rettslig pluralisme og kvinners menneskerettigheter i Afrika, med fokus på reproduktive rettigheter samt rettigheter til naturressurser som land og vann. Hun deltok i etableringen av Southern and Eastern African Center for Women's Law på 1980-tallet.

Hellum var leder for Avdeling for kvinnerett, barnerett, likestillings- og diskrimineringsrett (KVIBALD) og for forskergruppen Rettigheter, individer, kultur og samfunn (RIKS) ved Det juridiske fakultet, og er redaktør for Kvinnerettslig skriftserie. Hun er fra 2016 medlem av Norges kvinnelobbys ekspertutvalg for kvinne- og likestillingspolitikk.[2]

I 2020 fikk Anne Hellum Gina Krog-prisen fra Norsk Kvinnesaksforening, der hun er medlem. Hun fikk prisen for sitt arbeid innen det internasjonale kvinnerettsarbeidet i Afrika og med kvinnekonvensjonen i Norge.[3]

Festskriftet Hellums metode ble utgitt i 2023.[4]

Bøker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Autorités BnF, BNF-ID 12989895j, catalogue.bnf.fr, besøkt 31. desember 2019[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Ekspertutvalget for kvinne- og likestillingspolitikk». Norges kvinnelobby. Arkivert fra originalen 6. august 2016. Besøkt 2. juli 2016. 
  3. ^ Gina Krog-prisen 2020 til Anne Hellum, UiO
  4. ^ Vibeke Blaker Strand, Ingunn Ikdahl, Kirsten Sandberg, Julie Stewart og Tone Linn Wærstad (2023), Hellums metode: Festskrift til Anne Hellum 70 år. Gyldendal Akademisk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]