Anna Mathisen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anna Mathisen
Født3. sep. 1881Rediger på Wikidata
Vardø
Død23. okt. 1966Rediger på Wikidata (85 år)
NasjonalitetNorge

Anna Mathisen (født Hovde 3. september 1881 i Vardø, død 23. oktober 1966[1]) var en norsk kvinnesakskvinne og Arbeiderparti-politiker, bosatt i Odda.[2]

Hun vokste opp i et politisk miljø i Vardø, deretter var hun i USA før hun med Hovde-familien flyttet til Odda rundt 1907. Også andre i familien var politisk aktive. Den ene broren, Anianus Edvard Hovde (1875–1915), var den første som representerte Odda Arbeiderparti i kommunestyret, da Odda ble egen kommune i 1913.

Hun giftet seg med Johan Emil Mathisen (1875–1962) som kom frå Senja, og de livnæret seg ved å drive fiskehandel[3] i en liten bu i Brotateigen i Odda.

Anna Mathisen var aktiv i Arbeiderpartiets kvindeforbund, der hun også satt i styret.[4] I samtiden - og ettertiden - ble hun kjent for et utspill på et møte i kvinneforeningen i Odda, der hun oppfordret sine medsøstre til å aksjonere ved å nekte å ligge med sine ektemenn. Denne sex-nekten ble angivelig satt ut i livet, og etterfulgt av protestaksjon fra mennenes side.[5]

Ved den store splittelsen i Arbeiderpartiet i 1923 fulgte partiet i Odda det nye Norges Kommunistiske Parti, og industribygda på Vestlandet ble en av NKPs sterkeste bastioner. Mathisen fulgte imidlertid Odda-mindretallet videre i AP, og stilte seg i spissen for gjenoppbygging av APs kvinnebevegelse i Odda forenede arbeiderpartis kvinneforening, senere Odda Arbeiderkvinnelag.

Anna Mathisen engasjerte seg sterkt for å få opprettet et mødrehygienekontor i Odda, og hun ble leder for den såkalte mødrehygienekomiteen. I 1932 kunne kontoret åpne dørene for første gang. Anna Mathisen var styreleder for kontoret de første årene.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Gravminner : Anna Mathisen». Slekt og Data. Besøkt 8. april 2021. 
  2. ^ «Folketelling 1910 for 1230 Ullensvang herred : Anna Mathisen». Digitalarkivet. Besøkt 8. april 2021. 
  3. ^ a b «Kvinnestemmer frå Odda». Kraftmuseet (norsk). Besøkt 8. april 2021. «Kvinner var seg no bevisst på at dei kunne bestemma over eigen kropp, og på at dei kunne kontrollera antal fødslar. Dr. Marie Stopes opna eit mødrehygienekontor (family planning clinic) i London i 1921. Det fyrste mødrehygienekontoret i Norge vart opna i Oslo i 1924 av Kati Anker Møller. Dei neste mødrehygienekontora vart opna på industristader med ei sterk arbeidarrøyrsle som i Odda. | Det var kvinnene i Odda som tok initiativ til å oppretta mødrehygienekontoret i Odda i 1932. Det vart nedsett ein komité der medlemmene kom frå organisasjonane Odda forenede Arbeiderpartis kvinnelag (seinare Odda Arbeidarkvinnelag), Odda og Tyssedal husmorlag, og Hovdenklubben (jordmorutdanna legefrue, ingeniørfruer). | Anna Mathisen var ei av ildsjelene bak mødrehygienekontoret. Ho var leiar i mødrehygienekomitéen og sidan leiar i styret for kontoret. Ho eigde ein fiskebutikk saman med mannen sin, dei hadde eit barn. Ho hadde ei rekkje kommunale verv, og ei av hjertesakene hennar var arbeiderkvinna sine kår.» 
  4. ^ Side 51. Sigrid Syvertsen: Arbeiderpartiets kvinnebevegelse i Norge, Det norske arbeiderpartis forlag, Oslo 1934
  5. ^ Brita Jordal: "Anna Mathisen, født Hovde - kvinneaktivist og næringsdrivande sosialist", NVIMs nettsider Arkivert 8. mai 2014 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]