Anleggsseksjonen, Bergen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Anleggsseksjonen, Bergen var en kommunal enhet opprettet i 1972, og hadde ansvar for prosjektering, anlegg, drift og vedlikehold av den nye storkommunens vei-, vann- og kloakkanlegg. Anleggsseksjonen skiftet navn i 1988, til «Avdeling for vei, vann og avløp» (VVA).[1]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Anleggsseksjonen ble etablert da kommunene Arna, Bergen, Fana, Laksevåg og Åsane ble slått sammen i 1972. Seksjonen fikk . Dette innebar at veivesenet og vann- og kloakkvesenet i tidligere Bergen by opphørte. Det samme gjaldt for ingeniørkontorene i de øvrige kommunene.

Oddvin Fonn, som hadde vært leder av vann- og kloakkvesenet i Bergen siden 1964, ble Anleggsseksjonens første direktør. Under ham sorterte fem fagavdelinger med ulike ansvarsområder. Prosjektavdelingen sto for planleggingen. Anleggsavdelingen skulle gjennomføre prosjektene. Driftsavdelingen hadde ansvar for vedlikeholdet av anleggene. I tillegg hadde seksjonen verksted og en økonomiavdeling. Teknisk direktør forholdt seg også til Teknisk utvalg som var det folkevalgte organet med ansvar for Anleggsseksjonens drift.

Denne administrative organiseringen holdt seg uforandret inntil omorganiseringen av Bergen kommune i 1984. Anleggsseksjonen ble nå en linjeavdeling underlagt Kommunalavdeling teknisk utbygging. Teknisk utvalg ble avviklet til fordel for Hovedutvalg for teknisk utbygging, som i tillegg til ansvaret for planlegging og gjennomføring av kommunaltekniske anlegg, også fungerte som bygningsråd.

Internt fortsatte administrasjonen av Anleggsseksjonen omtrent som før, men uten egen økonomiavdeling. Seksjonen beholdt også navnet inntil 1988. Da ble Kommunalavdeling for teknisk utbygging omorganisert, og Anleggsseksjonen skiftet navn til Avdeling for vei, vann og avløp (VVA).[1]

Historiske arkiver[rediger | rediger kilde]

Det hiostoriske arkivet etter Anleggsseksjonen er oppbevart ved Bergen Byarkiv. Arkivet etter Anleggsseksjonen forteller om store utbyggingsprosjekter i Bergen kommunes nye bydeler i perioden fra 1972 til 1987. Etaten var blant annet ansvarlig for planlegging og utbygging av tekniske anlegg for boligområdene på Sandsli og Bønes. Et annet større prosjekt var utbygging av Loddefjord nord og Olsvik. I tillegg gjennomførte man massiv boligbygging i Åsane, blant annet på Flaktveit, Rolland og deler av Ulsetåsen.

Den store byggeaktiviteten i områdene rundt Bergen sentrum førte til et behov for utbedring av sentral infrastruktur. Arkivet inneholder på grunn av dette mye materiale som omfatter innfartsårene til sentrum, vannforsyningen i Åsane og fra Gullfjellet. I tillegg kom spørsmålet om rensing av kloakk utover 1970-tallet, noe som innebar prosjektering av nye renseanlegg. Utover dette finnes blant annet opplysninger om erstatningskrav, overtakelser av private veier og VA-anlegg og periodevis vedlikehold.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Byrkjeland, Martin og Hammerborg, Morten 2005: Byens skjulte årer - Vann og avløp i Bergen gjennom 150 år.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]