Animaniacs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Animaniacs
Generell informasjon
SjangerKomiserie
Prod.landUSA
Sesonger5
Episoder99
Lengde22 minutter (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
Stemmer avRob Paulsen, Maurice LaMarche, Tress MacNeille, Jess Harnell, Tony Jay, Jim Cummings, Kath Soucie
Bak kamera
Skaper(e)Tom Ruegger
ProdusentSteven Spielberg
MusikkRichard Stone
Prod.selskapWarner Bros. Animation, Amblin Entertainment
Sending
Periode8. jan. 1993, 13. sep. 199314. nov. 1998
TV-kanalKids' WB
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Steven Spielberg Presents Animaniacs, vanligvis kalt Animaniacs, er en amerikansk animasjonsserie, distribuert av Warner Bros og produsert av Amblin Entertainment. Tegnefilmserien var den andre animerte serien som ble produsert under samarbeidet mellom Steven Spielberg og Warner Bros Animasjon på slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet. Studioets første serie, Tiny Toon Adventures, ble en suksess blant barn, og appellerte også til mange voksne seere. En viktig presedens for serien var suksessen Disneys filmen Who Framed Roger Rabbit, som inneholdt kamper med mange av sine kjente tegnefilmfigurer, og var co-produsert av Amblin Entertainment. Teamet bak Animaniacs, som ble ledet av Tom Ruegger, bygget på erfaringene fra den forrige serien da de utformet de nye figurene, som ble laget over samme lest som figurene til Chuck Jones og Tex Avery.

Humoren i Animaniacs var blanding av gammeldagse vitser, slapstick, popkulturelle referanser, vold og ville påfunn. Serien inneholdt også referanser til historie, matematikk, geografi, astronomi, naturfag og samfunnsfag, ofte i musikalsk form. Hver episode var bygget opp av korte sketsjer, og serien hadde et stort persongalleri. De fleste episodene bestod av tre korte mini-episoder.

Den første Animaniacs-serien bestod av totalt 99 episoder, som ble sendt på Fox Kids fra 1993 til 1995 og senere vist på Warner Bros fra 1995 til 1999. Det ble også laget en film, med tittelen Wakko's Wish. Den neste serien ble sendt på Nickelodeon og Cartoon Network.

I Norge ble serien vist på NRK1 fra 1996 til 1998 med engelsk tale og norsk tekst, vanligvis på mandager og i reprise på lørdager.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen baserer seg på hvilket karakterer som spiller hoved rollen i hver episode.

Warnersøsksene[rediger | rediger kilde]

Warner søskene episodene går ut på at slektning trioen går rundt og lager kaos mens det unnslipper Raplh, plager Scrathandsniff og sånt.

Pinky and the Brain[rediger | rediger kilde]

Pinky & the Brain går ut på Brain mislykkede forsøk på å ta over verden, ofte på grunn av Pinkys dumhet eller sin egen overtro

Slappy Squrriel[rediger | rediger kilde]

Slappy og nevøen hennes Skippy som gjør forskjellige ting. Ofte handler det om Walter Wolfs mislykkede forsøk på å skade Slappy, som alltid ender med å slå tilbake på han.

Buttons & Mindy[rediger | rediger kilde]

Buttons som prøver å passe på et lite barn kalt Mindy hele tiden fra å komme i fare. Som ofte resulteter i at han skader seg selv i prosessen.

Rita & Runt[rediger | rediger kilde]

Katten Rita og hunden runt som er hjemløse og prøver å finne et hjem hele tiden, men de ender alltid opp som hjemløse igjen på slutten av episodene.

Minerva Mink[rediger | rediger kilde]

Attraktiv Mink som "seducer" andre menn for å enten få viljen sin eller slippe unnå diverse konsekvenser, som Newt og Wilford.

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

Yakko Warner[rediger | rediger kilde]

Den eldste av de tre Warner-søsknene, en fjortenåring som også pleier å være søskenflokkens anfører. Yakko er smartest og den som ofte serverer vitser.

Wakko Warner[rediger | rediger kilde]

Den nest eldste av Warner-søsknene, på 11 år. Kjent for at han spiser mye og er den dummeste i trioen

Dot Warner[rediger | rediger kilde]

10 år gammel og den yngste av Warner-søsknene.

Dr. Otto Scrathansniff[rediger | rediger kilde]

En psykiater som er ansatt i Warner Bros Studio; han pleier å miste tålmodigheten med Warner-søsknene, og blir konstant utslitt av dem.

Nurse[rediger | rediger kilde]

Warner Bros Studios' sykepleier. Yakko og Wakko er forelsket i henne og mister all selvkontroll hver gang de ser henne.

Ralph T. Guard[rediger | rediger kilde]

En dum sikkerhetsvakt hos Warner Bros Studio. Ralph prøver hele tiden å fange Warner-søsknene og låse dem inne i vanntårnet, men de slipper alltid unna.

Pinky[rediger | rediger kilde]

Boren til Brain. Pinky er veldig godt og kjempesnill. Han elsker broren sin til tross for at han blir sur på han noen gager og en gang i blant slår han. Pinky har lyst til å hjelpe Brain med ta over verden, men på grunn av dumheten hans så er han ofte mer i veien enn til hjelp.

Brain[rediger | rediger kilde]

Supergeni og broren til Pinky. Brain er besatt av å ta over verden. Men får det aldri til på grunn av diverse avvik, men som oftest skyldes Pinkys dumhet. Grunnen til Brain for å ta over verden er fordi han tror han kunne gjort en bedre job med å styre verden enn de som gjør det allerede. Til tross for aggresjonen hans mot Pinky, så bryr Brain seg veldig mye om han, selvom han ikke alltid viser det

Slappy Squrriel[rediger | rediger kilde]

Tidligere tegnefilm veteran som bruke overdreven tegnefilm vold for å håndtere ting, Slappy har en veldig "cranky" holdning (som blir nevnt i introsangen hennes) og klager hele tiden over at tegnefilmer har blitt mindre voldelige enn de var før. Til tross for dette, elsker hun nevøen sin Skippy og vil han kun det beste.

Skippy Squrriel[rediger | rediger kilde]

Skippy er nevøen til Slappy, Skippy ser opp til Slappy og har en mye mer "happy-go-lucky" personlighet enn tanten hans. Skippy bor sammen med tanten sin, og det er implementert at han er foreldreløs, både av den grunn og fordi foreldrene hans dukker aldri opp i serien.

Buttons[rediger | rediger kilde]

Hunden til Mindys familie som konstant må passe på Mindy på grunn av uforsiktigheten hans.

Mindy[rediger | rediger kilde]

Rita[rediger | rediger kilde]

Katt som blir gradivis god venn med Runt. Rita har en tedens til å synge i hver episoden hun er med i (som en åpenbar parodi på Disney filmer).

Runt[rediger | rediger kilde]

Runt er en hund som blir venn med Rita etterhvert i serien. Runt liker egt ikke katter, og er for dum til å vite at Rita er en katt.

Minerva Mink[rediger | rediger kilde]

Mink som alle menn blir ukontrollert forelsket i når de ser henne, uansett art og/eller skapning.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Pinky and the Brain[rediger | rediger kilde]

Segment i Animaniacs som etterhvert ble en selvstendig serie, se her for mer info.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]