Andreas Strand (entomolog)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Andreas Strand
Født1895
Haugesund
Død1980
Oslo[1]
BeskjeftigelseEntomolog, telekommunikasjon Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserKongens fortjenstmedalje
Æresdoktor

Andreas Strand (født 1895 i Haugesund, død 1980) var en norsk entomolog og arbeidet med nordiske biller. Andreas Strand ble medlem i Norsk entomologisk forening i 1920 og regnes for en gigant i norsk entomologi.[2] Han har flere perioder bak seg i styret, som sekretær, viseformann og revisor.

Andreas Strand tok eksamen artium og senere tok han Telegrafskolen, og ble engasjert hos Telegrafverket i Haugesund. I 1917 flyttet han til Kristiania og fikk stilling hos Telegrafstyret. Senere som kontorsjef i utenriksavdelingen, en stilling han hadde til han gikk av med pensjonen.[3][4] Han ble tidlig interessert i naturen og insekter, allerede på middelskolen. I 1914, var han i Stavanger og møtte Tor Helliesen, som var bestyrer ved Stavanger museum. Helliesen var særlig interessert i biller (Coleoptera) og hadde en stor samling fra Rogaland, og anbefalt Stand å begynne med å samle biller. Sammen drog de ut på en ekskursjon og Stand fikk innføring i innsamling og preparering av insekter. Men det var først i 1917, da han flyttet til Kristiania at interessen for alvor ble vakt.

Strand tok ingen utdannelse inne zoologi (entomologi) og sier at det var et bevisst valg, han regnet med at en entomolog på heltid hadde mye papirarbeid.[3]. Strand var også ofte på utenlandsreiser, som del av sitt arbeide i Telegrafverket, men samlet ikke biller fra utlandet, han skal ha uttalt at hans interesse knyttet seg til de nordiske artene. Ofte ble delegasjonen fra Telegrafstyret møtt av utenlandske billeforskere som ønsket å møte Strand[4].

Biller[rediger | rediger kilde]

Han konsentrerte seg først om palearktiske løpebiller i slekten Carabus. Denne samlingen ble senere overlatt til Universitetet i Lund. De hadde fra før en stor samling av løpebiller samlet av Carl H. Lindroth. Strand konsentrerte seg deretter om å samle biller, særlig fra Nord-Norge. Han har kommet med flere bidrag til kunnskapen om nord-norske biller, det første i 1932, mens hovedverket kom i 1946, Nord-Norges Coleoptera, en bok på over 600 sider.

Andreas Strand var dyktig når det gjaldt taksonomiske detaljer og oppklarte flere uklarheter innen vanskelige billeslekter Han bidrog til en bedre oversikt over artenes systematikk. Tilsammen beskrev han 49 nye arter som nye for vitenskapen. Det fortelles at Strand kunne ha med seg en sigarkasse på et møte i Norsk Entomologisk Forening, i kassen var en nål, med en «liten svart prikk», en liten bille. Han kunne deretter fortelle en lang historie om denne «prikken», som at denne var ny for Norge og tidligere bare er funnet i Kaukasus eller noe lignende.[5] Strand benyttet ofte ukonvensjonelle metoder for å finne billene. Han samlet, etter flomperioder i elvene, løsmateriale som var skylt på land. Dette ble nøye gjennomgått og inneholdt ofte store mengder små insekter. Han undersøkte også dyrebol, noe som ofte ga funn av sjeldne arter. En annen metode var bruk av lort av høner som åte for å tiltrekke seg biller. Han brukte også å kjøre bil med hoven ut av bilvinduet, eller moped langs skogsbilveier, mens han holdt hoven på tvers ut fra styret. Dette viste seg å være en fin metode for å fange små svermende biller.[6]

Hans insektsamling med nordiske biller finnes på Zoologisk museum i Bergen. Den inneholdt ca. 80 000 eksemplar, fordelt på 4 609 arter. Foruten selve samlingen er også Strands notater og bibliotek oppbevart ved museet.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Andreas Strand ble i 1965 utnevnt til Doctor honores causa ved Universitetet i Bergen. Samme året fikk han Kongens fortjenstmedalje i gull for sin vitenskapelige innsats. Han var æresmedlem i Norsk entomologisk forening og flere andre nordiske entomologiske foreninger.

Publikasjoner[rediger | rediger kilde]

Andreas Strand har skrevet mer enn 120 publikasjoner. De fleste i Norsk Entomologisk Tidsskrift. Astrid Løken har utarbeidet en liste over Anders Strands publikasjoner, i sin artikkelserie om skandinaviske entomologer[3].

… mangelfull liste …
  • 1932 – (medforfatter: H.K. Hanssen) Målselvens biller.
  • 1946 – Nord-Norges Coleoptera. Tromsø museum. 600 sider.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Biographies of the Entomologists of the World[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Sømme, L. 2004. Side 72
  3. ^ a b c Løken, Astrid. 1980.
  4. ^ a b Sundt, Eilert, 1980.
  5. ^ Sømme, L. 2004. Side 95.
  6. ^ Sømme, L. 2004. Side 74.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]