Anders Aldgård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anders Aldgård
Født16. sep. 1957Rediger på Wikidata (66 år)
Helsingborg
BeskjeftigelseSkuespiller, filmregissør, regissør, stemmeskuespiller Rediger på Wikidata
NasjonalitetSverige
IMDbIMDb

Anders Aldgård (født 16. september 1957 i Helsingborg), er en svensk teatersjef, regissør og skuespiller.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Inspirert av Nils Poppe satte han opp musikalen Lorden från gränden som skoleteater. I 1976 startet han teaterforeningen Nöjesteatern som satte opp egne forestillinger i Helsingborgs konserthus. Aldgård medvirket også i Hälsingborgsrevyn i flere sesonger.

Sommeren 1983 fikk han anledning til å spille mot sitt forbilde og store idol Nils Poppe, når denne trengte en innhopper for Hans-Peter Edh i Två man om en änkaFredriksdalsteatern. Aldgård er selvlært som skuespiller, men har gått en kompletteringsutdannelse ved Statens scenskola.

I 1992 tok Anders Aldgårds selskap over Nya Teatern i Malmö Folkets Park og døpte det om til Nöjesteatern. Blant suksessene på Nöjesteatern kan nevnes blant annet My Fair Lady, Den spanske flue, Minister i klister, Skaffa mig en tenor, Sommer i Tyrol og Guys And Dolls.

I 2008 regissert han The ProducersChina Teatern i Stockholm. Han har regissert Skövde Operettsällskap i tre oppsettinger: Sommer i Tyrol i 2007, Den spanske flue i 2008 og Charmören från Värsås i 2009. Anders spilte med i Arlövsrevyn i 2009. Han har også instruert Arlövrevyn 1995-1997 og 2008-2009.

Siden 2009 har Aldgård regissert den årlige sommerteateret ved Gunnebo slott utenfor Göteborg og sommeren 2010 spilte han selv med i oppsettingen av Sommer i Tyrol sammen med blant andre Claes Malmberg.

Filmologi[rediger | rediger kilde]

Tegnefilm (svensk stemme)[rediger | rediger kilde]

TV (skuespiller)[rediger | rediger kilde]

TV (regi)[rediger | rediger kilde]

TV (manus)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]