Anathema

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Anathema er et engelsk progressivt rockband fra Liverpool. Anathema er først og fremst kjent for å bidra til å utvikle death-doom-«soundet», som de spilte på sine to første utgivelse: Serenades og The Silent Enigma. Etter dette gikk de over til å spille melodisk, atmosfærisk rock.

Bandet består nå av brødrene Vincent (gitar og vokal), Danny (gitar) og Jamie Cavanagh (bass), søsknene John (trommer) og Lee Douglas (kvinnelig vokal) samt portugisiske Daniel Cardoso (trommer og keyboard).

Historikk[rediger | rediger kilde]

De første årene[rediger | rediger kilde]

Anathema dannet i 1990 som et doom metal band, opprinnelig under navnet Pagan Angel. I november samme år, spilte bandet sin første demo, med tittelen An Iliad of Woes. Denne demoen fanget oppmerksomheten til flere band fra den engelske metalscenen, og bidro til at Anathema begynte å spille konserter med band som Bolt Thrower og Paradise Lost.

I begynnelsen av 1991, tok bandet sitt nåværende navn og fikk mye oppmerksomhet med utgivelsen av deres andre demo med tittelen All Faith is lost, som resulterte i en avtale om fire album med Peaceville Records. Deres første utgivelse på denne labenel var The Crestfall EP i november 1992. De tok materialet fra albumet med på turné med Cannibal Corpse.

Serenades, Anathemas debut-LP, fikk mye mainstream oppmerksomhet og var med på få musikkenvideoen til "Sweet Tears" på MTV-spillelista.

Anathemas gjennomførte isn første europeiske i 1994, og ble fulgt av konserter ved Independent Rock Festival i Brasil.

I mai 1995 skiltes vokalist Darren White med bandet og dannet etterhvert The Blood Divine. Heller enn å rekruttere en ny vokalist, bestemte bandet at gitarist Vincent Cavanagh skulle overta Whites rolle. Denne nye besetninga debuterte ved å turnere med Cathedral i Storbritannia.

Midten av 90-tallet[rediger | rediger kilde]

Da Eternity kom i 1996, la bandet om til et mer atmosfærisk uttrykk, og begynner overgangen til ren vokal. Albumet Judgement skulle senere videreføre denne stilen, og utgivelsen ble etterfulgt av en europeisk turné fulgte albumet ble utgitt.

Det andre medlemmet å forlate bandet var trommeslager John Douglas, som forlot bandet sommeren 1997. Han ble erstattet av Shaun Steels, tidligere medlem av Solstice, som senere kom til å spille trommer for My Dying Bride.

Alternative 4 ble utgitt i 1998. I løpet av denne tida gikk bandets besetning gjennom mange endringer. Bassist og låtskriver Duncan Patterson sluttet grunnet musikalske uenigheter, og ble erstatta av Dave Pybus av Dreambreed, der Duncan hadde spilt bass en kort periode. Martin Powell (som hadde spilt keyboard og fiolin for My Dying Bride tidligere) ble også med i bandet. Og til sist kom originaltrommis John Douglas tilbake.

I juni 1999 ble Judgement løslatt, et album som markerte Anathemas komplette skifte fra doom metal-sjangeren til langsommere og mer eksperimentelle låter. Dette nye uttrykket har blitt sammenligna med blant andre Pink Floyd, Jeff Buckley og, i noe mindre grad, Radiohead. Likevel beholdt bandet det unike i eget uttrykk. Deres sanger fortsatte å uttrykke en følelse av depresjon og desperasjon.

Påfølgende år bytta Martin Powell posisjon med Cradle av Filths keyboardist Les Smith, som kom til å bli et viktig medlem av Anathema.

Alternativt uttrykk[rediger | rediger kilde]

Kort tid før utgivelsen av A fine Day to Exit, annonserte Dave Pybus sin avgang fra bandet og ble senere med Cradle of Filth. George Roberts, som turnébassist, erstatta ham, før Jamie Cavanagh overtok senere.

I mars 2002 annonserte Daniel Cavanagh sin avgang fra bandet for å bli med i Duncan Pattersonss band Antimatter. Han vendt imidlertid tilbake til Anathema i 2003 for utgivelsen av A Natural Disaster og dro igang deres Europa-turné. Dette satte fart i endringene i Anathemas uttrykk - mot det atmosfæriske og progressive, noe som kommer klart fram i sanger som Flying og Violence.

Etter at labelen de var på, Music for Nations, ble kjøpt av Sony BMG, stod Anathema uten plateselskap, til tross for å ha gjennomført en omfattende turné i Storbritannia med det populære finske rockebandet HIM i april 2006. Under sin søken etter nytt plateselskapet, har bandet antatt ei mer «gjør det selv»-tilnærming til utgivelser, ved å omfavne internett og gi ut sanger via egen hjemmeside, der fansen kan være med på å finansiere album ved å gi et beløp etter eget ønske. Til tross for den åpenbare mangelen på turnéstøtte fra plateselskap, fortsetter bandet å spille konserter i Europa.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]