Amy Winehouse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Amy Jade Winehouse)
Gå til: navigasjon, søk
Amy Winehouse
Amy Jade Winehouse
Amy Winehouse
Winehouse under en opptreden i 2007.
Født 9. september 1983
England Southgate i Enfield i London
Død 23. juli 2011 (27 år)
England Camden i London
Sjanger Soul, jazz, Rhythm and blues
Aktive år 19932011
Plateselskap Island
Republic
Nettsted http://www.amywinehouse.co.uk/

Amy Jade Winehouse (født 14. september 1983 i London, død 23. juli 2011 i Camden i London[1]) var en engelsk soul-popsangerinne. Hun var kanskje mest kjent for sangen «Rehab» fra 2006.

Winehouse debuterte i 2003 med albumet Frank hvorpå låta «Stronger Than Me» ble den største hiten. Høsten 2006 kom hennes andre album, Back To Black, hvorpå singelen «Rehab» ble en kjent hit vinteren 2007.

Winehouse hadde en jazz-bakgrunn, noe hennes album bærer preg av. Hun ble ofte beskrevet i pressen som en artist som har utviklet seg fra å være en kul jazzvokalist med hiphop-ambisjoner til å bli en fullblods souldiva. Referansene til gammel soul, Motown og 1960-tallet beskrives som bærebjelken i hennes musikk. Hun hadde en karakteristisk dyp kraftfull stemme.

Amy Winehouse ble nominert til Brit Awards både i 2004 og 2007.

Personlig liv[rediger | rediger kilde]

Den 18. mai 2007 giftet Winehouse seg med Blake Fielder-Civil i Florida. I august samme år la de seg begge inn på en avrusningsklinikk, men avbrøt oppholdet etter få dager. Det ble i løpet av 2007 gjort kjent at Winehouse slet både med rusmisbruk, spiseforstyrrelser og depresjoner.[2] Høsten 2007 ble hennes mann arrestert og fengslet etter en razzia mot deres hjem i London.[3]

16. juli 2009 var skilsmissen med Blake Fielder-Civil et faktum etter et turbulent ekteskap bestående av utroskap og krangler.

23. juli 2011 på ettermiddagen ble Amy Winehouse funnet død i sitt hjem i Camden i London.[1] Dødsårsaken ble ikke fastslått, men ble av pressen antatt å være følgen av en overdose. Den 23. august forelå imidlertid resultat av de toksikologiske undersøkelsene fra obduksjonen. Rapporten sa at det ikke var påvist ulovlige (les:narkotiske) stoffer i prøvene, og bare moderate mengder alkohol, videre at man ikke hadde kunnet avgjøre dødsårsaken[4] I slutten av oktober ble dødsårsaken endelig fastslått; Amy Winehouse hadde slett ikke bare moderate mengder alkohol i kroppen, med en promille på 4,16 var dødsårsaken alkoholforgiftning.[5] Det er hevdet i ettertid[hvem?] at Winehouse døde 22. juli, på kvelden og ikke 23, som det ble hevdet først.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Category:Amy Winehouse – bilder, video eller lyd