Amund Tande

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Amund Tande
Født12. juli 1810Rediger på Wikidata
Død13. apr. 1885Rediger på Wikidata (74 år)
BeskjeftigelseBonde Rediger på Wikidata
Embete
  • Ordfører i Øyer Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Amund Østensen Tande (født 12. juli 1810 på Tande i Øyer, død 13. april 1885 samme sted) var en norsk bonde, lokalpolitiker og forfatter.

Amund Tande var sønn av Østen Olsen (død 1827) og Ingeborg Amundsdatter. Han ble oppdratt hos besteforeldrene sine, som ga ham den første undervisningen før han kom i omgangsskolen. Etter farens død giftet moren seg på ny, men sønnen arvet gården Tande og drev den siden i 40 år, før han overlot den til sin egen sønn i 1872.

Tande ble innvalgt i kommunestyret i Øyer ved det første valget etter at formannskapsloven var trådt i kraft, og ble siden ordfører. Dette vervet beholdt han i 16 år. I alt satt han 34 år i kommunestyret, og var dessuten forlikskommissær i 27 år. Han var også medlem av flere kommunale og amtlige kommisjoner.

I 1877 utga Tande Amund Tandes Levnetsbeskrivelse, som foruten å være en selvbiografi også inneholder opplysninger om skolevesenet, husstell, overtro og annet i Gudbrandsdalen i eldre tid. I årenes løp skrev han også en rekke artikler om lokalpolitikk i Kristians Amtstidende, Lillehammer Tilskuer og andre aviser.

Litteratur[rediger | rediger kilde]