Amtshauptmannschaft Freiberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Amtshauptmannschaft Freiberg var en forvaltningsenhet i kongeriket Sachsen og senere i Fristaten Sachsen. Den ble opprettet i 1874 og omfattet territoriene til Gerichtsamt Brand (fra 1912 Brand-Erbisdorf) og Frauenstein, og deler av Freiberg, Nossen og Sayda. Totalt bestod enheten av mer enn 80 kommuner. I Sayda hadde den en delegasjon som representerte forvaltningen. Byen Freiberg var fra 1915 til 1946 bezirksfri, og ble holdt utenom Amtshauptmannschaft Freiberg.

I 1939 ble forvaltningsenheten i tråd med den riksenhetlige terminologi omdøpt til Landkreis Freiberg. I 1947 ble den innlemmet i Den tyske demokratiske republikk (DDR). Under forvaltningsreformen i DDR i 1952 ble delstatene opphevet og erstattet av Bezirke. Fristaten Sachsen ble således oppløst, om det geografiske området til den tidligere Landkreis Freiberg havnet innenfor Bezirk Karl-Marx-Stadt. Samtidig ble kretsen delt opp i sayde to nye kretsene Kreis Freiberg og Kreis Brand-Erbisdorf. Ved Tysklands gjenforening i 1990 ble Kreis Freiberg omdøpt til Landkreis Freiberg, men må ikke forveksles med den tidligere forvaltningsenheten i Kongeriket Sachsen. Fra 1994 til 2008 eksisterte det likeledes en tredje forvaltningsenhet med benevnelsen Landkreis Freiberg i Fristaten Sachsen, gjennom en sammenslåing av Landkreis Freiberg (1990–1994), Landkreis Brand-Erbisdorf og Landkreis Flöha.

Hele territoriet til Amtshauptmannschaft Freiberg befinner seg idag innenfor Landkreis Mittelsachsen i Fristaten Sachsen.

I 1910 hadde Amtshauptmannschaft Freiberg et areal på omkring 650 km², med omkring 117.500 innbyggere. Enheten strakk seg i en nord-sør-retning langs den vestlige grensen til den overordnede forvaltningsenheten Kreishauptmannschaft Dresden. I vest grenset den mot Amtshauptmannschaft Flöha og Amtshauptmannschaft Marienberg, i øst mot Amtshauptmannschaft Dippoldiswalde, i sør mot kongeriket Böhmen (fra 1918 Tsjekkoslovakia) og i nord og nordøst mot Amtshauptmannschaft Dresden og Amtshauptmannschaft Meißen.

Landrat[rediger | rediger kilde]