Ambar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For kvinnenavnet Ámbar, se Amber (navn)
Grøtambar eller dylle datert 1832 fra Ål i Buskerud. Innskriften forteller at den har vært brukt til grøt: Naar jeg er fuld med gode Gaver da blev ieg roset af ver Mand. / Det Frø som bær den gode Frugt skal siden blive til Ærre brugt. / Schierven den 26. Mai 1832. A. O. D. Kd. Høyde 30 cm. Foto Anne Lise Reinsfelt / Norsk Folkemuseum, NF 1920-0010.
Smørambar eller smørspann lagget i furu og datert 1872 fra Ullensaker i Akershus. Innskrift: SHSOF. 1872. Høyde 19 cm. Foto Anne Lise Reinsfelt / Norsk Folkemuseum, NF.1909-1842.

Ambar er et kar som ble brukt til oppbevaring og transport av melk, smør, grøt og andre melkeprodukter. Ambrer ble laget av tre. De har rundt eller ovalt tverrsnitt med rette eller svakt skrånende sider. De har lokk og gjerne en hank i lokket. De fleste ambrer er lagget. De har ører for feste for lokket, og ofte er tre staver forlenget som føtter. Men betegnelsen ambar brukes også om tilsvarende kar der sider og bunn er laget av et stykke tre.

Grøtambar har gjerne føtter og ofte svidd, skåret og eller malt dekor. De ble brukt til transport og servering av sendingsgrøt til bryllup og begravelser, og de kan ofte ha eierens navn eller initialer og årstall på siden eller på lokket.

Melkeambar skiller seg fra de andre ved at de er større. De kan gjerne romme fra 8 liter og oppover.

Osteambar ble brukt til oppbevaring og transport av ost.

Smørambar ble brukt til oppbevaring og transport av smør. De har sjelden dekor eller føtter og sidene skrår ofte litt utover slik at det skal være lett å få ut smøret.

Noen synonymer: Amber, ambår, ammar, butt, dall, dylle, embar, ember, embær, lokkbøtte, rjomeholk, rømmedylle, spann, stronk, strump

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Østby, Jon Birger(1984): Nomenklatur for melkestell. Med tegninger av Torill Sand. Oslo.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]