Amathuxidia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Amathuxidia
Amathuxidia amythaon, hann
Nomenklatur
Amathuxidia
Staudinger, 1887
Hører til
Amathusiini, ringvinger, flikvinger, dagsommerfugler, storsommerfugler, Apoditrysia, Ditrysia,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Antall arter: 3
Habitat: i skog
Utbredelse: Orientalske region (Sørøst-Asia)
Inndelt i

Amathuxidia er en slekt av sommerfugler som hører til gruppen Amathusiini i underfamilien ringvinger (Satyrinae) i den store familien flikvinger (Nymphalidae). De er store, stort sett brunlige sommerfugler, en del arter har felter av irisiderende blått på vingene.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Amathuxidia amythaon, hunn

Store (vingespenn gjerne 10-12 centimeter), spektakulære sommerfugler med brede vinger der for- og bakvingene er trukket ut til markerte spisser. Forvingen har gjerne et bredt skråbånd på oversiden, som er blått hos hannen og gult hos hunnen. Vingenes underside har øyeflekker og er ellers mer eller mindre kanelbrune med fine, mørke tverrlinjer.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Amathusiini er skogsinsekter. De voksne sommerfuglene er lite aktive og sitter mest stille, godt hjulpet av kamuflasjen. De flyr sjelden langt om gangen. Mange arter flyr helst i skumringen, og kommer til lys, noe som er ganske uvanlig for dagsommerfugler. De blir tiltrukket av gjærende frukt og fersk møkk, som de drikker fra. Larvene er lite kjente, men ser ut til for det meste å leve på enfrøbladete planter, blant annet bananplanter, palmer og bambus. Amathusiini finnes bare i Sørøst-Asia.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt fra Sikkim i vest til Sulawesi i øst.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]