Amédée Gordini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Amédée Gordini
Født23. juni 1899[1][2]Rediger på Wikidata
Bazzano[1]
Død25. mai 1979[1][2]Rediger på Wikidata (79 år)
Louveciennes[1]
BeskjeftigelseRacerbilfører, bilmekaniker, bilprodusent Rediger på Wikidata
NasjonalitetItalia (19461979)
Frankrike (–) (årsak: naturalisering)
Kongedømmet Italia (18991946)
GravlagtCimetière de Montmartre
UtmerkelserOffiser av Æreslegionen
Henry Deutsch de la Meurthe award (1952)

Amédée Gordini (født 23. juni 1899, død 25. mai 1979) var en italienskfødt rallyfører og grunnlegger av sportsbilmerket Gordini i Frankrike.

Gordini ble født i Bazzano i provinsen Bologna i Nord-Italia. Han ble tidlig fascinert av biler og racing, og allerede tidlig i tenårene arbeidet han som mekaniker for Alfieri Maserati. Etter å ha tjenestegjort i den italienske hæren under den første verdenskrig bosatte han seg ​​i Paris og kjørte biler for Fiat i Grand Prix-arrangementer og ved 24-timersløpet i Le Mans.

I 1930 begynte han hos Simca og arbeidet med å forbedre deres motorer, og i denne perioden grunnla han Gordini-selskapet for å bygge en serie sportsbiler for racing. I 1940 ble hans sønn Aldo med i teamet som mekaniker og sporadisk sjåfør.

Bilene som Amédée Gordini sendte til racingbanen i Le Mans var i toppklasse. Gordini ble etterhvert en legendarisk motortuner i Frankrike og fikk tilnavnet Le sorcier («Trollmannen»). Han fikk Grand Prix-ytelse ut av vanlige motorer, en prestasjon ingen trodde var mulig. Den nasjonale bilmuseet i Mulhouse (Musée National de l'Automobile de Mulhouse) har i sin samling flere Grand Prix- og roadracingbiler av Gordinis varemerke. Her finnes en «Type 16 Grand Prix» fra 1954, en enkeltseters «Type 32» fra 1956 og «Gordini 26 S», bilen som ble kjørt av den berømte franske forfatterinnen Françoise Sagan.

Etter andre verdenskrig ble det stadig vanskeligere å skaffe økonomisk støtte til racing og Gordinis lange forhold til Simca endte i 1956. Men han ble engasjert av Renault og Gordini var spesielt med og utviklet Renault Caravelle, Renault 5 Alpine Turbo, Renault 8, Renault 12 og Renault 17, blant andre. Renault Gordinis modeller kjennetegnes (vanligvis) ved blå farge med to langsgående parallelle striper over bilens venstre side.

I 1953 ble Amédée Gordini tildelt Æreslegionen av den franske regjering.

Amédée Gordini døde 1979 i Paris og ble gravlagt på Montmartre kirkegård.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Archives de Paris[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6j98w6c, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]