Alterskapet fra Kvæfjord kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alterskapet fra tidligere Kvæfjord kirke.

Alterskapet fra Kvæfjord kirke er et kjent kirkekunststykke fra norsk middelalder og tysk renessanse, laget rundt 1520 i Tyskland. Det er utført i eik med temperamaling på kritt.

Alterskapet stod i den eldste kjente kirka på Rå i Kvæfjord. Skulpturene skal være utført av Benedictus Dreyer (1510–1559) i Lübeck, mens maleriene sannsynligvis stammer fra en av Lucas Cranachs elever.[1] Ifølge doktoravhandling fra 2018 ble skapet trolig laget i Norge.[2]

Figurene er tilsynelatende malt med gull, men håndverkerne har vært dyktige og brukt såkalt imitasjonsgull av lasering med sølv.[2]

Midtdelen[rediger | rediger kilde]

St. Antonius
St. Egidius

I nisjene i midtdelen står det tre utskårede helgenfigurer, 34 tommer høye. Disse er Olav den hellige, med St. Antonius på venstresiden og St. Egidius på høyresiden. I treverket bak hodene deres er en glorie med navnene deres presset inn. Nisjene er pyntet øverst med forgylte buer av løvverk i gotisk stil. Bunnen i nisjene er forgylt, sidene er forsølvet.

  • St. Olav har kongekrone på hodet og glorie på veggen bak, med teksten Sanctæ Olef. Hans venstre fot står på en dragefigur som har helt likt ansikt og skjegg som Olav selv. I den venstre handa holder han et beger med lokk, i den høyre holder han en øks, men øksa er blitt borte.
  • St. Antonius er avbildet med langt skjegg, og med en åpen bok i venstre hånd. I den høyre har han holdt en nå forsvunnet attributt, sannsynligvis en stav med det greske korset. Ved hans venstre fot står et svin, og ved hans høyre sitter et uvesen som holder i kjortelen hans.
  • St. Egidius har også en bok, men i høyre hånd. I den venstre holder han fremføttene til en hund som står på bakføttene. På kappekragen hans har det stått Santus Ejelfus, men dette er noe slitt, og i glorien står det Sante Egide.

De to forsvunne attributtene nevnes ikke i beskrivelsen i biskop Nannestads kirkeettersyn i 1750, og må altså ha forsvunnet før dette.[3] Beskrivelsen av skapet er ellers svært detaljert, men den sier ikke hvem personene på maleriene er, og har noen feil.

Denne beskrivelsen sier at de to malte figurene på reversen, altså yttersida av alterskapdørene, er «uden Tvivl» St. Olav med septer og krone. Katalogteksten fra Universitetsmuseene i Oslo påpeker at mye av malinga har falt av disse bildene, men viser til at det er en ung og en eldre mann som er avbildet, og at disse er den samme mannen. Han har attributtene krone, liljesepter og en lilje i hånden, og på det ene bildet har han liljer på klærne. Dette må ifølge katalogteksten «rimeligvis» være den hellige Ludvig av Frankrike.

Fløyene[rediger | rediger kilde]

Det er to malerier på hver fløy, det ene over det andre. Det er to personer avbildet på hvert bilde. Bildene har en rød ramme med en bord, og de to øverste hjørnene i bildene er avrundet med en gråblå bue innenfor ramma. Det kan se ut som om personene er avbildet foran en buegang.

Øverst til venstre ser vi St. Margareta, med krone på hodet og en stav med dobbeltkors i venstre hånd, i høyre et bånd som binder en drage som ligger ved føttene hennes. (Nannestads menn har beskrevet henne til å ha klør i stedet for føtter, men dette er dragens klør.) Ved siden av henne står St. Nicolaus med biskopsdrakt, krumstav og en bok med tre brød på.

Nederst til venstre ser vi St. Andreas med et skråkors som er like høyt som ham, og en bok i høyre hånd. Ved siden av ham står St. Barbara med en kalk i hendene, hun står foran et tårn og har også krone. Mye maling har falt av dette bildet.

Øverst på høyre fløy ser vi en biskop med bispestav og bok, og til høyre for ham igjen, St. Katarina, med et sverd i venstre hånd og deler av et ødelagt hjul i høyre. Under dette bildet er det en nonne som leser i en bok, og til høyre for henne, St. Kristoffer, som bærer Jesusbarnet over ei elv. Barnet sitter på skuldrene hans og har rød kappe og et stort rikseple.

Nåværende plassering[rediger | rediger kilde]

Alterskapet oppbevares nå i Oldsaksamlingen i Oslo, med gjenstandsnummer C3215. Det står en kopi i Olavskapellet i Sarpsborg. Alterskapet i Ringsaker kirke er fra samme tid.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vingerhagen, Peter (1967) (2006). «Den eldste kirken vi vet noe om». Årbok for Kvæfjord (20): 5. OCLC 866430168. 
  2. ^ a b «Svartedauden stoppa ikkje norske kunstnarar: Laga vakre alterskåp». Apollon (forskningsmagasin UiO) (norsk). 30. april 2018. Besøkt 28. mai 2018. «– I skåpet frå Kvæfjord kyrkje har handverkarane vore smarte: det tilsynelatande gullforgylte interiøret er ikkje ekte gull, men såkalla imitasjonsgull, det vil seie lasert sølv, fortel Kristin Kausland.» 
  3. ^ Se Jenssen, 1960

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jenssen, Jens L. (1960). «Kjerker og kjerkeettersyn i Kvæfjord». I Erling Linde. Kvæfjordboka. 1. Kvæfjord kommune v. bygdeboknemnda. s. 65–69. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) The Altarpiece from Kvæfjord Church – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata