Alqosh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rabban Hermizd-klosteret

Alqōsh eller Alqūsh (gammelsyrisk: ܐܠܩܘܫ, arabisk: القوش) er en kristen by på Ninevesletten i det nordlige Irak, cirka 30 km nord for byen Mosul. Dens befolkning på cirka 15.000-20.000 tilhører for det meste den kaldeisk-katolske kirke.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Alqosh kan spores tilbake til eldste periode av det assyriske rike, men kan meget vel være enda eldre. Første gang byen nevnes er fra Sanheribs tid, fra ca 750 f.Kr., i form av veggmalerier i Sanheribs palass, oppdaget på haugen Tel Qwenjeq (Kuyunjik, Ninive) ved Mosul.

Om lag 3 km vest for byen ligger ruinene av Shayro Meliktha; her er rester av et assyrisk tempel med et relieff av Senherib som tar sikte med pil og bue.

Det er klippeboliger langs hengene over Alqosh, fordelt opp til fjellplatåets topp. De er dekorert på lignende vis som dem man har funnet i andre kolonier under byen Ninive.

Alqosh og Elkosj[rediger | rediger kilde]

Elkosj, fødestedet til profeten Nahum, kunne ifølge en hypotese fremsatt i 1847 av assyriologen Austen Henry Layard, tilsvare dagens Alqosh. Han viste til at det i området er assyrikske klippebilder og dessuten et berømt kloster, Rabban Hormuzd, med mange gamle patriarkgraver. Han var ikke sikker i sin sak, og det er andre som har anført at Nahums egen beskrivelse av hjemstedet ikke rimer så godt med Alqosh.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 8. august 2014. Besøkt 30. juli 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]