Rosalia alpina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Alpebukk»)
Rosalia alpina
Nomenklatur
Rosalia alpina
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
alpebukk
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
SlektRosalia
Økologi
Habitat: løvskog
Utbredelse: Sør- og Mellom-Europa
utdødd i Nord-Europa.

Alpebukk (Rosalia alpina) er en stor og oppsiktsvekkende bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Den fantes tidligere i Sør-Sverige, men er nå utdødd i Nord-Europa.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En stor (20–38 mm), slank trebukk, umiskjennelig. Den er regnet for en meget vakker art. På farge er den lyst blågrå med svarte flekker, antennene har de innerste 2/3 av hvert ledd blågrå, de ytterste 1/3 svarte med en tett kvast av svarte hår som gjør antennene litt piperenser-aktige. Der er minst så lange som kroppen. Pronotum er bredere enn langt, med rundede ytterkanter og en svart flekk i midten foran. Dekkvingene har markerte, rettvinklede skuldre og er parallellsidige bak disse. Bunnfargen er blågrå, de svarte tegningene noe variable, men gjerne med et par store, ovale sideflekker foran midten, et bredt tverrbånd omtrent i midten og et par små flekker nær spissen. De svarte områdene er smalt kantet med hvitt. Beina er for det meste blågrå.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever for det meste i nylig døde trær eller stubber av bøk, men kan også leve i andre løvtrær. Trærne bør være soleksponerte. Larven borer seg dypt inn i veden. Larveutviklingen tar 2-3 år. De voksne billene kan finnes ved vertstrærne i juni-august og besøker også blomster.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten fantes tidligere i Nord-Europa nord til det sørlige Sverige, men er nå utdødd her. De nordligste gjenlevende bestandene er i det sørlige Polen, videre er arten utbredt sørover til Middelhavet, mot øst til Kaukasus. Den er sjelden nesten over alt og fredet i de fleste land der den forekommer.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]