Aloe vera

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Aloe vera
Aloe vera
Vitenskapelig(e)
navn
:
Aloe vera
(L.) Burm.f., 1768
Norsk(e) navn:
Hører til: Aloe,
aloëfamilien,
Asparagales
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: nord i Afrika

Aloe vera er en flerårig, sukkulent plante i aloëfamilien bestående av tykke, lansettformede og taggede blader som vokser i en rosett og med en inntil 90 cm høy blomsterstand. Planten vokser naturlig i tropisk klima og blomstrer om vinteren eller tidlig på våren.

Saften og fruktkjøttet fra bladene brukes blant annet som medisin og i kosmetikk. Planten har vært brukt i Egypt siden antikken.

Medisinske egenskaper[rediger | rediger kilde]

Det klare, geleaktige fruktkjøttet i aloe vera-bladene virker rensende, betennelsesdempende, lokalbedøvende og kløestillende. Den friske geleen kan derfor brukes utvortes mot psoriasis, eksem, solbrenthet, insektstikk, kviser, byller, stråleskader, brannsår og brenning fra brennmaneter og brennesle.

Det blir også solgt saft og drikke tilsatt aloe vera.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Eldgamle opptegnelser viser at de gode egenskapene til aloe vera har vært kjent i årtusener. Kunnskapen om aloens terapeutiske virkning og legende egenskaper har eksistert i 5000 år. I 1962 oppdaget George Ebers, på egyptisk papyrus fra 1500 f. Kr., hvor gammel denne kunnskapen var. Greske og romerske medisinere brukt planten som legemiddel for å lege sår. Det gamle Egypts dronninger forbandt bruken av planten med søken etter skjønnhet, mens den på Filippinene ble brukt sammen melk som middel mot nyreinfeksjoner.


Gjennomskåret blad av aloe vera
Aloe vera

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Aloe vera – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Aloe vera – detaljert artsinformasjon


botanikkstubbDenne botanikkrelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.