Alnabru stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Alnabru sentralskiftestasjon»)
Alnabru stasjon
Alnabru stasjon, ca 1922
LandNorges flagg Norge
Stasjonsnummer201
StedAlnabru
KommuneOslo
Opprettet1902
Opphørt1971
Distanse6,50 km
Høyde97,3 moh.
Åpnet1902, 1970
Nedlagt1971, -
Tjenester
Linje(r)Hovedbanen
Posisjonskart
Alnabru stasjon ligger i Oslo
Alnabru stasjon
Alnabru stasjon
Alnabru stasjon (Oslo)
Kart
Alnabru stasjon
59°55′45″N 10°50′11″Ø

Alnabru stasjon består av to stasjonsanlegg, beliggende langs eller på HovedbanenOslos østkant.

Alnabru stasjon 1902–1971[rediger | rediger kilde]

Den første stasjonen på Alnabru ble opprettet i 1902. Stasjonsbygningen ble levert og satt opp av Strømmen Trævarefabrik. Stasjonen hadde ekspedisjon av passasjerer, men var primært opprettet som en skiftestasjon for godstog som kom fra de to tilstøtende godsbanene fra Grefsen og Loenga, dvs. Alnabanen åpnet i 1901 og Godsbanen Loenga-Alnabru åpnet i 1907. Den opprinnelige skiftestasjonen ble etterhvert utvidet med forskjellige private sidespor og en ordinær godsterminal av moderat størrelse. Godsterminalene for jernbane i Oslo var tidligere lokalisert ved Østbanestasjonen og på Filipstad.

I forbindelse med utbyggingen av ny sentralstasjon i Oslo, ble Alnabru stasjon også ombygget og utvidet kraftig. For å få til dette ble Hovedbanens dobbeltspor lagt opp om flyttet litt vestover slik at godstrafikken på skiftestasjonen ble helt atskilt fra persontogene på hovedlinjen. Håndteringen av persontrafikken på Alnabru ble flyttet til en nyopprettet holdeplass med navnet Alna. Alnabru stasjon som stasjon på Hovedbanen ble formelt nedlagt 14. juni 1971. Alna holdeplass ble opprettet 7 dager tidligere, under navnet "Alnabru", men fikk navnet "Alna" fra februar 1973. Stasjonsbygningen fra 1902 ble revet for å gi plass til den nye skiftestasjonen.

Alnabru sentralskiftestasjon 1970-[rediger | rediger kilde]

«Jernbaneanleggene på Alnabru består av Alnabru sentralskiftestasjon (Alnabru S) og Alnabru godsterminal (Alnabru G). Alnabru S er en sorteringsmaskin for godsvogner hvor godstog løses opp og settes sammen, mens Alnabru G er sporene hvor godsvognene lastes og losses.»[1]

Siden den nye skiftestasjonen ble liggende ved siden av Hovedbanen, ble den i stedet regnet som en egen stasjon på godsbanen fra Loenga til Alnabru. Den ble tatt i bruk som ny skiftestasjon fra 2. november 1970, og ble formelt betegnet som stasjon i sikkerhetsmessig forstand fra 7. juni i 1971, styrt fra stillverket i nordenden av eselryggen, under navnet "Alnabru S".

Alnabru S er samlested og startsted for godstogene på Østlandet. I dag er det fleste godstogene såkalte heltog som ikke deles opp. Da den nye skiftestasjonen ble bygget og mange år framover besto de fleste godstogene av godsvogner som skulle til en rekke forskjellige bestemmelsessteder. På skiftestasjonene ble godsvognene sortert slik at de ulike vognene ble satt inn i de riktige togene og i riktig rekkefølge slik at det var lett å sette ut vogner etterhvert som godstogene arbeidet seg framover. På Alnabru ble det derfor anlagt et slippstillverk med en rekke spor for denne sorteringens del. Fordelingen av vogner skjer ved at vognene en for en sendes utover et lite fall, gjerne kalt eselrygg, og så sendt ut på riktig spor nedenfor. Bremser plassert på strategiske steder langs sporet sørger for at vognene ikke får for stor fart og stopper i tide før sporet tar slutt. Denne virksomheten er betydelig redusert i dag i forhold til i 1971.

Skiftestasjonen har imidlertid fortsatt stor betydning som godsstasjon, ikke minst fordi det ved siden av den egentlige skiftestasjonen er bygget ut et stort godsterminalanlegg, Alnabruterminalen, der containere forflyttes mellom jernbanevogner og lastebiler.

Tegnforklaring
Hovedbanen fra Lillestrøm
fra Nyland verksted
fra Grorud
Nedre Kalbakkvei (ca. 30 m)
skifteområde
7,33 km lastespor CargoNet/Jernbaneverket
Alna holdeplass
skifteområde
lastespor Schenker
6,50 km Alnabru stasjon (1900-1971)
Alnabanen til Grefsen
5,85 km Brobekk
Hovedbanen til Oslo sentralstasjon
Loenga–Alnabrulinjen

Alnabru holdeplass 1872/73[rediger | rediger kilde]

På noenlunde samme sted som Alnabru stasjon, lå i årene 18721873 en holdeplass ved navnet Alna, likelydende som den senere holdeplassen ved området.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statens havarikommisjon for transport, Rapport JB 2011/03, «Rapport om jernbaneulykke med vognstamme i utilsiktet drift fra Alnabru til Sydhavna 24. mars 2010 Arkivert 14. august 2014 hos Wayback Machine.» side 12

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige stasjon   Nedlagt stasjon   Neste stasjon
Hovedbanen