Allerum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Allerum
Allerums kirke
LandSveriges flagg Sverige
Areal95 hektar[1]
Befolkning742[1] (2020)
Bef.tetthet7,81 innb./hektar
Høyde o.h.34 meter
Kart
Allerum
56°06′32″N 12°41′29″Ø

Allerum er et tettsted i Helsingborg kommune i Skåne län i Sverige. I 2010 hadde tettstedet 716 innbyggere.[2] Allerum er først og fremst et boligområde, der beboerne pendler til Helsingborg.

Allerum har med tiden vokst sammen med Hjälmshult gjennom bebyggelse langs Jonstorpsvägen, og statistisk regnes disse som ett og samme sted. Stedets kirke og skole ligger i Allerum, mens man i Hjälmshult finner en brannstasjon. Det er et rikt foreningsliv med flere idrettslag, rytterforeninger, speidertropper og golfklubb.

Historie[rediger | rediger kilde]

I området omkring tettstedet har man funnet rike spor av eldre bebyggelse, blant annet mange kjente steinalderbosetninger. Man har imidlertid ikke funnen noen monumentale levninger som gravhauger eller megalittgraver. Funn av myrmalm i bearbeidet form tyder på at jernbehandling kan ha forekommet både i forhistorisk tid og i middelalderen.

Ifølge kilder i litteraturen var området omkring Allerum vanskelig å dyrke opp med skoger og store kjerr- og myrenger. Kirken ble bygd på 1100-eller 1200-tallet, og ble fullført på 1400-tallet. Utenom kirken består den eldste bevarte bebyggelsen av klokkergården fra 1760, skomakergården fra 1800 og prestegården fra 1820.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]