All of the Above

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«All of the Above»
AlbumSMPT:e
Artist, bandTransatlantic
Utgitt2000
Innspilt1999
Sjangerprogressiv rock
Lengde30:59
PlateselskapInsideOut
Låtskriver(e)Neal Morse,
Mike Portnoy,
Pete Trewavas
og Roine Stolt
Produsent(er)Transatlantic

«All of the Above» er en sang fra progressiv rock supergruppen Transatlantic, utgitt på deres debutalbum SMPT:e i 2000. Sangen er skrevet av Neal Morse, Mike Portnoy, Pete Trewavas og Roine Stolt, og består av seks satser. «All of the Above» er albumets lengste sang med 30 minutter og 59 sekunders lengde[1].

Struktur[rediger | rediger kilde]

Sangen har en oppbygning av sangen via temaer og sømløse overganger, temposkifter og komplekse symfoniske passasjer som ikke er ulik bandet Yes' komposisjon «Close to the Edge». Musikalsk har naturlig nok «All of the Above» et mer moderne lydbilde, men det benyttes «typisk» instrumentering, eller sampler-versjoner av disse, som progressive rock-band benyttet under sjangerens glansperiode på 1970-tallet. Neal Morse har et utall av lyder på sin synthesizer, blant annet hammondorgel, mellotron og moog-effekter.

I. «Full Moon Rising»[rediger | rediger kilde]

Satsen starter med en overtyre, der alle de seks satsenes hovedtemaer presenteres. Så føres vi inn i satsens eget tema, som er basert på et konvensjonelt rock-riff. Stemningen endres og et soloparti i jazz-inspirert stil leder over til neste sats.

II. «October Winds»[rediger | rediger kilde]

Andre sats er en blues-inspirert ballade. Teksten forteller om håpløshet og oppgitthet. Mens musikken drives seigt videre, forsvinner den nesten helt inntil et bass-riff overtar. Riffet går sømløst over i neste satsens tema.

III. «Camouflaged in Blue»[rediger | rediger kilde]

Den tredje satsen starter med et enkelt, nesten «funky-groove» bassriff der resten av instrumentene kommer gradvis med. Etter versene starter en orgelsolo, som blir avløst av en gitarsolo og det utvikler seg nærmest til en duell mellom alle instrumentene i en jam. Det bygges gradvis opp mot et crescendo, som avsluttes med en punktering i form av en sekvens med «powerchords» fra gitaren. Dette fører musikken direkte inn i den neste satsens hovedtema.

IV. «Half Alive»[rediger | rediger kilde]

Satsens hovedtema kommer nærmest som en naturlig følge av den forrige satsens avslutning, og fører oss til sangens mest aggressive sats. En tekst som forteller om ugjorte ting, uoppfylte drømmer og tapt kjærlighet akkompangeres av et orgeltema i forgrunnen med hard rock-inspirerte gitarer, bass og trommer. Satsen ender mykt og sårt, og et enkelt tema spilt på mellotron (eller mellotron-sampler) sender sangen liksom svevende inn i femte sats.

V. «Undying Love»[rediger | rediger kilde]

Satsen åpner som en ballade og bygges opp vers for vers. I starten er det kun sang og akustisk gitar, men gradvis kommer de andre instrumentene med. Musikken bygges opp, en solosekvens i heavy metal-stil bringer satsen til et crescendo. Satsen avsluttes brått med et kort pianotema som fører musikken direkte inn i siste sats.

VI. «Full Moon Rising (reprise)»[rediger | rediger kilde]

Som satsens tittel antyder, vendes musikken brått tilbake til den første satsens hovedtema. Etter to vers med energisk rock, kommer en a cappella-seksjon, før et tema fra overtyren repeteres og sangen ebber ut i en lavmælt lydcollage i en slags ambient-stil.

Personell[rediger | rediger kilde]

Konsertversjoner[rediger | rediger kilde]

Offisielle utgivelser med konsertopptak av «All of the Above»:

Alternative versjoner[rediger | rediger kilde]

På Neal Morses album Transatlantic Demos finnes en tidlig versjon av sangen under tittelen «Full Moon Rising». Denne versjonen er 22 minutter og 34 sekunder lang, og inneholder de fleste temaene fra den ferdige versjonen[2].

På Roine Stolts album SMPT:e - The Roine Stolt Mixes finnes en versjon med alternativ lydmiks[3]. Den gir et noe annerledes lydbilde, først og fremst ved valg av fremhevede instrumenter i de forskjellige solopartiene. Strukturen er ellers identisk med den utgitte versjonen.

Referanser[rediger | rediger kilde]