Alkoholfri vin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Alkoholfri vin er en vin som alkoholen er fysisk fjernet fra eller hvor gjæringen av druene er kontrollert slik at det ikke produseres alkohol.

Det finnes alkoholfrie alternativer for rødvin, hvitvin, rosévin og musserende vin. Viner som inneholder mindre enn 0,7 volumprosent alkohol betegnes vanligvis som alkoholfritt.

Prosessen som lager alkohol i vin lager ikke bare alkoholen men også utallige aromaer og smaker. Utfordringen med å lage god alkoholfri vin er derfor å bevare aromaene og smakene når alkoholen fjernes.

Alkoholfri vin kan fremstilles på flere forskjellige måter. En metode er fordamping som går ut på at vinen varmes opp kraftig slik at alkoholen fordamper. Når all alkoholen har fordampet er det nødvendig å søte vinen ganske mye slik at den alkoholfri vinen ligner ganske mye på alkoholholdig vin. En annen metode er filtrering, hvor man filtrere bort alle alkoholmolekylene som finnes i vinen. Denne teknikken fungerer bedre, men prosessen er også dyrere, og det fører til at vinen blir litt dyrere. Det finnes også andre metoder som vakuum-destillasjon hvor vinen destilleres ved 23°С under lavt trykk, slik at alkoholen forsvinner samtidig som smaksstoffene beholdes. Eller ved frysedestillasjon som baserer seg på det faktum at alkohol og vann har forskjellige frysepunkter, alkohol fryser ved en laver temperatur. Ved alle disse metodene kan det tilsettes sukker, planteprodukter, fruktjuice, grønn te, osv. etter at alkoholen er fjernet for å kompensere for aromaer og smaker som er forsvunnet.[1]

Stadig flere henger seg på NoLo-trenden, som handler om å drikke ingen alkohol i (No) eller alkohol med lav alkoholprosent (Low).

På mange utenlandske markeder som for eksempel i USA må man sette en "advarsel" på flasken om at detter er en avalkoholisert vin.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ MW, Peter Richards (9. januar 2020). «How is non-alcoholic wine made? Ask Decanter». Decanter (engelsk). Besøkt 26. september 2023.