Alfonso X

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Alfonso X
Konge av Kastillien og León
Konge av romerne (omstridt)
Alfonso X
Regjeringstid 1. juni 1252 – 4. april 1284
Forgjenger Ferdinand III
Etterfølger Sancho IV den modige
Født 23. november 1221
Toledo i Kongeriket Kastillien
Død 4. april 1284 (62 år)
Sevilla i Kongeriket Kastillien
Begravet Katedralen i Sevilla, dagens Spania
Foreldre Ferdinand III og Isabella av Schwaben
Ektefelle Violant av Aragon

Alfonso X (født 23. november 1221, død 4. april 1284) var en kastiljansk konge som hersket over Kongeriket Kastillien, León og Galicia fra 1252 og frem til han døde. Han ble òg valgt til konge av tyskerne (formelt konge av romerne) i 1257, men pavedømmet hindret stadfestingen av dette.

Han etablerte kastiljansk som språk for høyere utdanning og fikk tilnavne el Sabio eller O Sabio («den vise» eller «den lærde») og el Astrólogo eller O Astrólogo («astrologen») gjennom skriftene sine, blant annet galisisk-portugisisk poesi.

Liv[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av Ferdinand III og Isabella av Schwaben. Alfonso førte en omfattende, men lite vellykket utenrikspolitikk. Ved det tyske kongevalget i 1257 ble han valgt som motkonge mot Richard av Cornwall, da han gjennom sin mor, som var datter av Filip av Schwaben var i slekt med Hohenstaufen. Han vant derimot aldri mer enn tittelen og var heller aldri selv i Tyskland. På grunn av uenighet om tronfølgen regjerte han de siste årene av sitt liv i strid med sønnen Sancho.

Alfonso Xs innsats i litteratur og vitenskap var mer suksessful og ga han kallenavnet el Sabio (den vise). Han grunnla et observatorium i Salamanca og fikk utarbeidet de såkalte Alfonsinske tabeller. En enhetlig lovbok, Codigo de las siete partidas, ble fullført under hans styre. Han fikk oversatt deler av Bibelen til kastiljansk og brukte dette språket offisielt. Han fikk også utgitt Crónica General de España.

Musikk[rediger | rediger kilde]

Alfons X bestilte eller medkomponerte mange musikkverk i løpet av sitt liv. Disse verkene omfattet blant annet Cantigas d'escarnio e maldicer og den store samlingen Cantigas de Santa Maria («Sanger til Jomfru Maria»), som var skrevet på Galisisk-portugisisk og ble ansett som hans viktigste verk. Disse verkene er en av de største samlingene av folkespråklige monofoniske sanger som har overlevd fra middelalderen. De består av 420 dikt med musikalsk notasjon. Diktene omhandler stort sett mirakler tilskrevet Jomfru Maria. Et av disse miraklene er hvordan Alfonso selv ble helbredet i Puerto de Santa María.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Ferdinand III 
Konge av Galicia
Etterfølger:
 Sancho IV