Alf Halvor Kalmoe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alf Kalmoe
FødtAlf Halvor Kalmoe
9. apr. 1905Rediger på Wikidata
Sande i Vestfold
Død27. juni 1974Rediger på Wikidata (69 år)
BeskjeftigelseForfatter, programleder (radio)
NasjonalitetNorge

Alf Halvor Kalmoe (født 9. april 1905 i Sande i Vestfold, død 27. juni 1974) var en norsk populærforfatter. Etter latinartium og en kort karriere som skogs- og gårdsarbeider flyttet han i 1924 til Oslo. Her arbeidet han som frilansjournalist og var på 1930-tallet en skattet reporter og leder av ungdomsprogrammene i radioen (NRK).

Sin første novelle fikk Kalmoe på trykk i Norsk Ukeblad i 1935: Knock out. For dette ukebladet oversatte han også 91 Stomperud, da denne svenske tegneserien ble lansert i Norge. Detektiv-magasinet var det første av Bladkompaniets publikasjoner som Kalmoe skrev for. Hans første Knut Gribb-fortelling , Mannen fra Amerika, ble trykt i nr. 257 (oktober 1939) under psevdonymet Steinar Wang. Allerede i nr. 263 fulgte neste Stein Wang-fortelling: Stern er kommet!. Der introduserte han den sjelskalde, internasjonale storforbryteren Stern, som skulle dukke opp igjen i svært mange historier som fulgte. Snart dukket også Jon Berg opp, en ung døgenikt og levemann som assisterte Gribb i mange historier. Som forfatter av Knut Gribb-historiene brukte Kalmoe psevdonymene Stein Wang, Birger Birch og Bent Bruse.

I november 1940 ble den første fortellingen av A.H. Moe trykt i Romantikk De blåeste øynene i verden. Han hadde taket på kjærlighetshistoriene, og skulle i over 30 år komme til å bidra med drøye 120 hovedfortellinger under psevdonymene A.H. Moe, Bjørn Fjell, Kalle Wang og Per Vangen, og en under sitt virkelige navn, Alf Halvor Kalmoe. Hans historier var muntre, uskyldige i tonen, romantiske og ofte med en syltynn intrige. Kalmoe boltret seg i replikker, som var svært naturlige. Hans stil var i det hele tatt meget muntlig, lettlest og underholdende.

Kalmoe kan i produktivitet og allsidighet uten tvil føyes til rekken av Bladkompaniets store folkeskribenter – Muus/Gran/Vegenor/Gundelach. Han laget cirka 120 hovedfortellinger i Romantikk, 92 Knut Gribb-historier, massevis av artikler og intervjuer i "Luftens helter" og "Vi flyr", et stort antall eventyr og fortellinger i "Nissens jul", flere hundre noveller i "Western", småstoff til "Tyrihans" og teksten til tegneserien Jon Varg (tegnet av Bjarne K.). Han skrev også guttebøkene Her kommer vi (1943) og Siste runde (1947).

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Nils Nordberg: Døden i kiosken, Bladkompaniet, 2000 (s. 217-219)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]