Alf Blyverket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alf Blyverket
Født24. mars 1929[1]Rediger på Wikidata
Lunner kommune
Død3. apr. 2009[1]Rediger på Wikidata (80 år)
BeskjeftigelseMusiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Medlem avAlf Blyverkets orkester
Musikalsk karriere
InstrumentTrombone

Alf Blyverket (1929–2009) var en norsk musiker (kontrabass, trekkspill og trombone) og orkesterleder, kjent fra flere innspillinger og underholdningsprogram i NRK.[2]

Han var sønn av bygdemusiker, vokste opp på gården Blyverket mellom Harestua og Grua i Lunner kommuneHadeland.

Han var trompetist i Grünerløkka skoleorkester.[3] Under den andre verdenskrig virket han med Nora Brockstedt og Oddvar Sanne i hovedstadens Rosekjelleren. Etter utdanningen ved Musikkonservatoriet i Oslo med Reidar Furu som lærer i kontrabass og Roar Aasgaard som trombonelærer startet han i Willy Andresens orkester (1948) før han ble tilsatt som kontrabassist i Kringkastingsorkestret (1953).[4]

Etter Fritz Austins død skiftet han til trombonegruppen hvor han virket som 2. trombonist til han gikk av med pensjon i 1994. Han har gjennom årene ledet egne besetninger som Alf Blyverkets kvintett, Alf Blyverkets runddansdorkester og Alf Blyverkets orkester.[4] Blyverket ga ut musikk av norske komponister som Per Bolstad, Oluf Melvold og Anders Sørensen. Videre var han medvirkende på utgivelser med Gerd og Otto, Jens Book-Jenssen, Wenche Myhre, duoen Åse Thoresen/Børt-Erik Thoresen, med sistnevnte var han medarbeider for seriene «Gåmåldans med nogot attåt» og «To mann og et trekkspill».

Ellers bidro han til utgivelser med Øystein Sunde (Det året det var så bratt, 1971) og Vidar Sandbeck. Han har ellers arrangert en rekke komposisjoner for trekkspill og virket til det siste som dirigent og instruktør for orkestre.

Blyverket ledet NRK-serien «Det Spørs». Med Erik Bye turnerte han under innsamlingen til redningsskøyta «Skomvær II» i 1960.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Album
Singler/EP-er
Deltar på

(Ufullført)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Aftenposten, type referanse dødsannonse, utgitt 7. april 2009[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ omtale og bilder Arkivert 3. mars 2007 hos Wayback Machine. fra Norsk Musikkinformasjon
  3. ^ En folkekjær gladmusiker i Aftenposten (23.3.1999)
  4. ^ a b Nekrolog skrevet av Ragnar Grønstad og Svenn Engelund. Aftenposten, 27. april 2009.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]