Alexandre Pierre François Boëly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alexandre Pierre François Boëly
Født19. apr. 1785[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Paris
Død27. des. 1858[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (73 år)
Paris[5]
BeskjeftigelseOrganist, komponist, pianist Rediger på Wikidata
Utdannet vedConservatoire de Paris
NasjonalitetFrankrike

Alexandre Pierre François Boëly (født 19. april 1785 i Versailles, død 27. desember 1858 i Paris) var en fransk organist, pianist og komponist. Han vokste opp i Versailles, hvor hans far Jean François var harpelærer. I tillegg var han kontratenor i Sainte-Chapelle i Paris, og faren gav sin sønn den første musikkundervisningen. Han studerte også med den tyrolske pianisten Ignaz Ladurner, som introduserte ham til Johann Sebastian Bach og Joseph Haydns verker. I voksen alder kom Boëly til å bli en forkjemper for disse komponistene. I tillegg til å spille piano og orgel, var Boëly også en talentfull fiolinist.

I 1840 ble han organist i Saint Germain l'Auxerrois. Han brukte stillingen til å promotere verker av døde komponister som ikke ble særlig verdsatt i Frankrike på den tiden, blant andre Girolamo Frescobaldi og François Couperin, og mest av alt, komponisten som ble vurdert som ugjennomtrengelig og uspillbar, Bach. Han ble ikke populær av dette, og ble avskjediget i 1851. Han døde som en enkel pianolærer, men nøt respekt og tillit hos en nær sirkel av venner, blant andre Marie Bigot, Pierre Baillot, Friedrich Kalkbrenner og Johann Baptist Cramer.

Selv om Boëly var og fremdeles er en ukjent komponist, hadde han stor innflytelse på utviklingen av fransk musikk i det 19. århundre. Han etterlot seg en imponerende verkliste med om lag 300 individuelle verker, særlig innenfor kammermusikk og intstrumentalmusikk for piano og orgel. Heri er inkludert tolv bøker med øvelser i ulike stilerarter og fire bøker for orgel med pedal eller tre hånds piano. Som gammel ble han høyt verdsatt av César Franck og Camille Saint-Saëns.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 4. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Musicalics, oppført som Alexandre-Pierre-François Boëly, Musicalics komponist-ID 78871[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Roglo, Roglo person ID p=alexandre;n=boely, oppført som Alexandre Boëly[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]