Alexander II (pave)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Alexander II
Alexander II
Alexander II
Født Ukjent dato
Milano
Død 21. april 1073
Roma
Dåpsnavn Anselmo Baggio
Valgt 30. september 1061
Innsatt 30. september 1061
Saligkåret Ikke saligkåret
Helligkåret Ikke helligkåret
Festdag -
Forgjenger Nikolas II
Etterfølger Gregor VII

Alexander II (født Anselmo Baggio på ukjent dato i Milano, død 21. april 1073) var Den katolske kirkes pave fra 30. september 1061 til sin død.

Han var biskop av Lucca og arbeidet sammen med Hildebrand mot simoni og for å håndheve regelen om sølibat for kleresiet, som var i ferd med å bli innført som universell praksis i vestkirken.

Valget av det nokså uvanlige navnet Alexander skyldes at han tidlig i sin tid som biskop i Lucca hadde utviklet en særlig andakt for martyrpaven Alexander I, og sørget for å få dennes benrelikvier overført til kirken Sant' Alessandro Maggiore der i byen. [1]

Alexander II var den første pave som ble valgt etter de nye reglene som Nikolas II hadde innført i 1059. Hovedelementet i dette var at bare kardinalbiskopene hadde stemmerett ved pavevalg. Ved pavevalget 1061 var det antagelig 11 kardinalbiskoper som avla stemme. Han var selv ikke kardinal da han ble valgt.

Valget ble ikke akseptert av den tysk-romerske keiseren, fordi det var tradisjon at keiseren presederte ved pavevalg. En annen kandidat, biskop Cadalus av Parma, ble proklamert som pave i Basel under navnet Honorius. Han reiste til Roma og truet helt frem til 1072 Alexanders posisjon. Han ble til slutt overlatt til seg selv av det tysk-romerske hoffet og ble avsatt av et konsil i Mantova.

Han ble etterfulgt av Hildebrand, som tok navnet Gregor VII.

Referanser og fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bernd-Ulrich Hergemöller: Die Geschichte der Papstnamen, Münster: Verlag Regensberg 1980, s. 56Emblem of the Papacy SE.svg
Forgjenger:
Nikolas II
Pave
(liste over paver)
Etterfølger:
Gregor VII