Alette Dorothea Wergeland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alette Dorothea Wergeland
Født10. des. 1780[1]Rediger på Wikidata
Kristiansand
Død14. aug. 1843[1]Rediger på Wikidata (62 år)
Eidsvoll
EktefelleNicolai Wergeland (1807–)[1]
FarHenrik Arnold Thaulow
SøskenJens Thaulow
BarnHenrik Wergeland
Camilla Collett
Joseph Frantz Oscar Wergeland
Augusta Antoinette Wergeland Vedøe
Harald Titus Alexis Wergeland
NasjonalitetNorge

Alette Dorothea Thaulow (født 10. desember 1780 i Kristiansand, død 14. august 1843Eidsvoll prestegård) er mest kjent som mor til Henrik og Oscar Wergeland og deres søster, Camilla. Hun ble døpt 20. desember i Kristiansand domkirke. Foreldrene hennes var by- og rådstueskriver Henrik Arnold Thaulow og Jacobine, født Chrystie. Ved folketellingen i 1801, da hun var 21, bodde Alette i Kristiansand hos sin søster Jacobine og hennes mann Benoni Aubert.

Høsten 1807 giftet Alette Thaulow seg med Nicolai Wergeland. De fikk fem barn, alle født i hennes fødeby: Henrik Arnold i 1808, Augusta Antonette i 1810, Harald Titus Alexis i 1811, Jacobine Camilla i 1813 og Oscar i 1815. To av barna skulle vise seg å bli viktige i Norges litteraturhistorie: Henrik og Camilla. Oscar Wergeland var den eneste av barna som bodde i Kristiansand som voksen. Han døde i Kristiansand i 1895.

Alette trivdes svært godt i Kristiansand. I 1817 flyttet familien til Eidsvoll prestegård. For henne ble det en stor overgang fra det sosiale liv i Kristiansand til innlandslandsmiljøet på Eidsvoll. Datteren Camilla har skrevet om dette i I de lange nætter (1863): «Saa levede hun vegetativt hen ved siden af Far, de største kontraster Livet nogensinde kunde stille sammen …» Hun skriver også at moren sank ned i en stol og gråt ved ankomsten.

I tillegg til egne barn ble to fosterbarn oppdratt i familien Wergeland; Nicolais søstersønn, Nicolai Storm, og brordatteren Laura. Henrik skulle senere si om sin mor at hun hadde kjærlighet ikke bare for sine egne, men også for fremmede og fattige (Min Moder sept. 1844). Morens væremåte ga trolig næring til hans livsvarige kamp mot fattigdom og urettferdighet.

Både Alette Dorothea og hennes mann ønsket seg tilbake til Kristiansand. Skuffelsen var stor da Nicolai Wergeland ble forbigått da han søkte stillingen som biskop i Kristiansand både i 1832 og 1842.

Camilla sier om sin mor (kanskje med en liten snert): «… hun døde i Opfyldelsen af sit Kald». I Henriks diktning vil hun bli stående. Den er et monument over henne. Hun ble gravlagt på Eidsvoll kirkegård.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Norsk biografisk leksikon, nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]